EU je razširila ukrepe proti Iranu na omejevanje izvoza

ByMiha Kovač

23. aprila, 2024 , , , ,
Foto: Portal24 (AI)

EU je razširila ukrepe proti Iranu na omejevanje izvoza

Evropska unija je sprejela nove ukrepe za poostritev sankcij proti Iranu kot odziv na nedavni napad na Izrael. Sankcije, ki so bile prvotno osredotočene na omejevanje izvoza tehnoloških komponent za proizvodnjo brezpilotnih letal in balističnih izstrelkov, so bile znatno razširjene po napadu, ki ga je Iran izvedel 13. aprila.

EU je razširila katalog prepovedanih komponent, ki so povezane z brezpilotnimi letali, kar bo znatno otežilo Iranu dostop do tehnologij, potrebnih za nadaljevanje svojega vojaškega programa. Ukrepi so bili potrjeni na srečanju ministrov za zunanje zadeve v Luksemburgu, kjer je bil dosežen politični konsenz, ki bo v prihodnjih dneh pretočen v pravne akte.

Visoki predstavnik EU za zunanje zadeve, Josep Borrell, je poudaril, da je ta korak ključen za preprečevanje morebitnega prenosa raketne tehnologije Rusiji, ki bi lahko dodatno eskalirala konflikte v regiji. Zanimivo je, da kljub novim sankcijam EU ni naredila korakov proti uvrstitvi Islamske revolucionarne garde (IRGC) na seznam terorističnih organizacij, kljub predlogom, ki so bili predloženi po zatiranju protivladnih protestov v Iranu.

Iranov raketni program

Iran ima enega izmed največjih in najraznovrstnejših raketnih arzenalov na Bližnjem vzhodu, z več kot 3000 raketami, ki segajo do 2000 kilometrov. Država večinoma proizvaja rakete doma, vendar se zanaša na tehnološke komponente iz tujine, ki jih pridobiva preko zapletenih mrež za izogibanje dolgoletnim mednarodnim sankcijam.

Poleg tega Iran podpira skupine, kot so Hutiji v Jemnu, Hezbolah v Libanonu in Hamas na območju Gaze, ki so priznani sovražniki Izraela. Napad 13. aprila, kjer je bilo izstreljenih več kot 300 raket z različnih lokacij, vključno z Iranom, Irakom, Libanonom in Jemnom, je povzročil visoko stopnjo pripravljenosti na Zahodu za morebitno širše razlivanje konflikta.

S sankcijami EU se želi obravnavati ne samo iranski raketni program, ampak tudi njegov vpliv na celotno regijo Bližnjega vzhoda in Rdečega morja. Borrell je izjavil, da nove omejitve obravnavajo celoten obseg težav, povezanih z iransko podporo nevarnih skupinam v regiji.

Sankcije predstavljajo poskus EU za vzdrževanje regionalne stabilnosti in preprečevanje nadaljnje militarizacije Bližnjega vzhoda. Vendar pa ostaja vprašanje učinkovitosti teh sankcij, glede na to, da ključni koraki, kot je uradna oznaka IRGC kot teroristične organizacije, še niso bili izvedeni. Za to bi bila potrebna sodna odločitev pristojnega organa v kateri koli od 27 držav članic, kar bi nato služilo kot pravna osnova za odločitev na ravni EU.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Portal24 (AI)