EU kritizira Gruzijo: Zakon o “tujih agentih” ustavil pristopni proces

ByAna Koren

28. junija, 2024 , , ,
Gruzija, Tbilis [Foto: Pixabay]

EU kritizira Gruzijo: Zakon o “tujih agentih” ustavil pristopni proces

Pristop Gruzije k Evropski uniji je bil, potem ko so oblasti države sprejele sporni zakon o “tujih agentih” po vzoru Rusije, “de facto” ustavljen. Voditelji EU so opozorili, da zakon o preglednosti tujega vpliva predstavlja nazadovanje glede korakov, ki jih je Gruzija sprejela, da bi decembra postala država kandidatka za EU. Gruzijske oblasti bi morale “pojasniti svoje namere tako, da obrnejo sedanji način delovanja, ki ogroža gruzijsko pot v EU, kar de facto vodi v zaustavitev pristopnega procesa,” je zapisano v skupni izjavi vrha EU.

Oster očitek je prišel, potem ko je vladajoča stranka Gruzijske sanje sprejela zakon proti “tujim agentom”. Kritiki pravijo, da je zakon oblikovan po zakonodaji Kremlja, ki se uporablja za zadušitev nestrinjanja. Zahodni podporniki Gruzije so potezo obsodili. EU pa je pripravila vrsto ukrepov. Med ukrepi so tudi sankcije za najvišje vladne uradnike, zmanjšanjem finančne pomoči in omejitvijo potovanj brez vizumov.

Na podlagi tega so zunanji ministri EU v začetku tedna razmišljali o znižanju stikov na visoki ravni z Gruzijo in zamrznitvi finančne pomoči vladi Gruzijske sanje. Poleg tega je vladajoča stranka predlagala tudi druge zakone, ki ciljajo na demokratične temelje države, vključno z ukrepi proti prikazovanju istospolnih razmerij v “propagandi LGBTQ” v medijih.

Delna ruska okupacija

Kljub potezam gruzijske vlade pa prebivalstvo te države, ki je delno okupirano s strani ruskih sil od leta 2008, ostaja naklonjeno tesnejšim povezavam z EU. Po nedavnih javnomnenjskih raziskavah več kot 80 odstotkov prebivalcev Gruzije podpira kandidaturo za EU, kar je zapisano v ustavi.

Nasprotniki zakona že dva meseca organizirajo množične proteste, pri katerih sodelujejo vsi deli civilne družbe. Med protesti je policija uporabila solzivec in vodne topove za razganjanje demonstrantov, mnogi so bili pretepeni in aretirani.

Spor o evropski poti Gruzije se odvija v času priprav na ključne parlamentarne volitve 26. oktobra, ki so pomemben demokratični preizkus za državo. Strahovi, da bo vladajoča stranka z novim zakonom zagotovila zmago na volitvah, se krepijo.

Predsednica Salome Zourabichvili je med protesti izjavila, da zakon temeljito spreminja odnos države z zahodnimi partnerji. Kljub vetu na predlog zakona, ki ga je vložila, a neuspešno. Predsednica je pozicijo pozvala k združitvi in izzivu stranke Gruzijske sanje na prihajajočih volitvah. EU bi morala izid volitev vzeti kot podlago za ponovno oceno vezi s Tbilisijem.

[Vir: Euractiv]; Portal24;

Foto: Pixabay