EU: Milijardna izguba zaradi neuporabljenega zdravila Paxlovid proti COVID-19

ByA.K.

24. februarja, 2024 , , , , ,
Foto: Freepik

EU: Milijardna izguba zaradi neuporabljenega zdravila Paxlovid proti COVID-19

Evropske države, ki so v začetku leta 2022 množično nakupovale protivirusno zdravilo Paxlovid proti COVID-19, se zdaj soočajo z veliko izgubo, saj se približno 3,1 milijona odmerkom zdravila v Združenem kraljestvu, Nemčiji, Španiji, Italiji in Franciji bliža koncu roka uporabe. Kljub kliničnim preskušanjem, ki kažejo skoraj 90-odstotno zmanjšanje tveganja za hude bolezni, je uporaba zdravila v Evropi ostala nizka, zaradi česar je prišlo do potencialne izgube v vrednosti okoli 2 milijardi EUR.

Zdravilo Paxlovid, ki ga proizvaja Pfizer, je bilo sprva pozdravljeno kot ključno orodje v boju proti COVID-19, ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) januarja 2022 odobrila njegovo uporabo. Vendar se je od takrat situacija drastično spremenila. Zaradi padca števila okužb in visoko stopnjo cepljenja so se bolnišnice razbremenile pritiska COVID-19, kar je zmanjšalo potrebo po zdravljenju s Paxlovidom.

Analitiki iz družbe Airfinity, s sedežem v Združenem kraljestvu, opozarjajo, da je zapravljanje zdravila deloma posledica nerealnih pričakovanj in priprav na “najslabši možni scenarij”, ki se ni uresničil, zlasti v letu 2023. Drugi dejavniki, ki prispevajo k nizki uporabi zdravila, vključujejo stroga merila za dodeljevanje, ki omejujejo, kdo lahko prejme zdravljenje.

Zakaj se zdravilo Paxlovid v Evropi premalo uporablja?

Evropske države so se znašle v situaciji, kjer se soočajo z obsežnim neizkoriščanjem protivirusnega zdravila Paxlovid, ki so ga nabavile od podjetja Pfizer, ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) januarja 2022 odobrila njegovo uporabo. Pričakovanja so bila visoka, saj so številne države takrat beležile visoke stopnje okužb z COVID-19, vendar se je od takrat situacija precej spremenila. S padcem števila okužb in visoko stopnjo cepljenja se je zmanjšala potreba po zdravljenju s Paxlovidom, saj bolnišnice niso več pod takšnim pritiskom zaradi COVID-19, kot so bile prej.

Analitik Marco Gallotta iz družbe Airfinity je za Euronews izpostavil, da je pri odločitvi o množičnem nakupu zdravil sodelovala pričakovanja o visokih ravneh okužb v letih 2022 in 2023, ki pa se niso uresničila po najslabših možnih scenarijih. Dodatno težavo predstavljajo stroga merila za predpisovanje zdravila, ki omejujejo, kdo lahko zdravilo prejme, kar je še dodatno omejilo njegovo uporabo.

Združeno kraljestvo

V Združenem kraljestvu, ki ga Gallotta navaja kot primer države z najstrožjimi merili za predpisovanje zdravila skozi celotno pandemijo, se soočajo z največjo izgubo neuporabljenega zdravila. Težave pri predpisovanju in distribuciji zdravila so prisotne tudi v drugih evropskih državah, kar kaže, da bi bila lahko uporaba zdravila veliko večja, če bi bili procesi lažji in bolje prilagojeni trenutnim razmeram.

Primer Avstralije kaže, da so tudi ob omejujočih kriterijih za predpisovanje uspeli predpisovati zdravilo Paxlovid po veliko višjih stopnjah kot v Evropi. V Avstraliji se zdravilo predpisuje predvsem starejšim in tistim z določenimi dejavniki tveganja, kar kaže na možnost večje učinkovitosti in prilagodljivosti zdravstvenega sistema v primerjavi z evropskimi državami.

V Franciji so po začetnih pritožbah zdravnikov glede zapletenosti postopka za pridobitev zdravila poenostavili dostop do Paxlovida. Slednje je omogočilo, da je zdravilo postalo bolj dostopno na recept. Ta primer kaže, da je mogoče težave z dostopom do zdravila in njegovo uporabo reševati s prilagajanjem postopkov in politik, kar bi lahko bilo koristno za druge evropske države, ki se soočajo z podobnimi izzivi.

Uravnoteženje tveganj ni enostavno

Protivirusno zdravilo se pogosto predpisuje bolnikom, pri katerih obstaja tveganje za hude simptome COVID-19, kot so tisti, starejši od 65 let. Zdravniki opažajo, da so težave pri oceni tveganja ena od ključnih ovir za njegovo širšo uporabo. Zdravilo sestavljata dva komponenti: učinkovito protivirusno sredstvo in ritonavir, zdravilo za HIV, ki povečuje učinkovitost protivirusnega sredstva. Vendar ritonavir vpliva na presnovo mnogih drugih zdravil, kar predstavlja izziv za zdravnike, ki niso vajeni ocenjevati interakcij med zdravili, še posebej pri starejših bolnikih, ki običajno jemljejo več medsebojno delujočih zdravil.

Poleg tega je Paxlovid učinkovit le, če se začne uporabljati pred petim dnem po pojavu simptomov COVID-19, kar dodatno otežuje njegovo pravočasno uporabo. Bolniki imajo težave z zgodnjim prepoznavanjem simptomov in določanjem, kdaj so dovolj ogroženi, da potrebujejo zdravljenje. To pomeni, da je za uspešno uporabo zdravila ključnega pomena hitra identifikacija simptomov in takojšnje začetek zdravljenja.

Trend premajhne uporabe Paxlovida

Na Finskem, podobno kot v drugih evropskih državah, opažajo trend premajhne uporabe tega zdravila, kljub temu pa je zdravilo pomagalo razbremeniti bolnišnice med porastom okužb. Vodja oddelka za nalezljive bolezni v Helsinški univerzitetni bolnišnici, Asko Järvinen, je poudaril, da je bila večina zdravila porabljena v času največjega bremena okužb, kar kaže na njegovo učinkovitost v kritičnih obdobjih. V največjem zdravstvenem okrožju na Finskem, HUS, so za zdravilo porabili 1 milijon evrov v primerjavi s prejšnjimi meseci, ko so poraba znašala približno 10 do 20.000 evrov na mesec.

Za izboljšanje dostopa do zdravila so na Finskem poskušali izobraževati zdravstvene delavce, predvsem tiste v specializiranem zdravstvu, da bi bolniki lahko dobili zdravilo neposredno iz bolnišnice. Pristop je omogočil, da je zdravilo predpisal bolnišnični zdravnik, ki je zadolžen za zdravljenje bolnika, s čimer so poskušali zagotoviti boljšo uporabo zdravila v kritičnih obdobjih.

Odkar je Evropska agencija za zdravila (EMA) januarja 2022 odobrila protivirusno zdravilo, je približno 17 držav članic EU podpisalo bilateralne sporazume z njegovim proizvajalcem Pfizerjem. Dodatni sporazum, sklenjen novembra 2022, je zagotovil do 3,4 milijona ciklov zdravila, vendar ni jasno, kako so bila ta zdravila razdeljena med države članice in kakšen je njihov rok uporabe. Ta nejasnost dodatno otežuje razumevanje celotne slike uporabe in distribucije zdravila v Evropski uniji.

[Vir: Euronews]; Portal24