EU namerava spomladi objaviti razpis za skupne nakupe plina

ByA.K.

17. januarja, 2023 , ,
Foto: Pexels

EU želi skupno nabavo plina: “Pripraviti se moramo na naslednjo zimo”

Evropska komisija namerava spomladi objaviti razpis za skupne nakupe plina. Tako bi se lahko skladišča začela polniti še pred poletjem, je povedal podpredsednik komisije Maroš Šefčovič.

“Cilj je, da zgodaj spomladi objavimo agregatno povpraševanje za zbiranje ponudb. Nato pa precej pred poletjem sledi prvi skupni nakup,” je po prvem uradnem zasedanju usmerjevalnega odbora energetske platforme EU dejal Šefčovič.

Energetsko platformo sestavljajo visoki predstavniki držav članic EU. Naloga usmerjevalnega odbora pa je usklajevanje skupnega povpraševanja in nakupa plina.

Šefčovič, ki predseduje upravnemu odboru, pravi, da časa ni veliko in da se je treba čim prej pripraviti na naslednjo zimo in sezono polnjenja skladišč.

“Države članice sem zato spodbudil, da hitro stopijo v stik s ključnimi tržnimi akterji na nacionalni ravni. Prvič, da identificirajo tiste, ki bodo sodelovali v platformi in drugič, da ocenijo količine in namembnost plina, ki bo kupljenih preko Platforme,” je povedal Šefčovič.

Komisija tudi meni, da je boljšo ceno mogoče doseči s skupnim nakupom.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Putin je izgubil pomembno vojno, posledice bodo daljnosežne

O vojaškem porazu Rusije je prezgodaj govoriti. Toda to, da je Vladimir Putin izgubil plinsko vojno proti Nemčiji, lahko zdaj že z gotovostjo govorimo. Nemčija ima namreč največje skladiščne zmogljivosti zemeljskega plina v celotni Evropski uniji. Skladiščne kapacitete so sredi januarja, na vrhuncu kurilne sezone, še 90-odstotno zapolnjene. Pomeni: prekinitev dobave ruskega plina ni več nevarnost… več tukaj.