EU namerava za podporo Ukrajini uporabiti zamrznjena ruska sredstva

ByAna Koren

21. marca, 2024 , , , , ,
Foto: Pixabay

EU namerava za podporo Ukrajini uporabiti zamrznjena ruska sredstva

Evropska komisija je 20. marca objavila ambiciozen načrt, ki predvideva preusmeritev obresti od zamrznjenih ruskih sredstev v podporo Ukrajini, s čimer bi državi na letni ravni zagotovili do 3 milijarde evrov. Sredstva, ki trenutno znašajo približno 210 milijard evrov in so večinoma shranjena v depozitarju Euroclear v Belgiji, so bila zamrznjena kot odziv na rusko agresijo v letu 2022. Predlagani ukrep je del dolgoletnih obljub Evropske unije, katere izpolnitev je bila doslej odložena zaradi pomislekov glede potencialnih gospodarskih in političnih posledic.

“Danes nadaljujemo s pritiskom na Rusijo in jo pozivamo k odgovornosti za njeno nezakonito dejanje agresije ter za ogromno škodo in trpljenje, ki ga je povzročila,” je v izjavi dejal evropski komisar Valdis Dombrovskis. Poteza je bila usklajena s partnerji v skupini sedmih demokracij, ki vključuje tudi Združeno kraljestvo in ZDA, je dodal Dombrovskis.

Voditelji EU so oktobra pozvali Bruselj, naj preuči, kako uporabiti dodatne prihodke centralne banke za podporo Ukrajini, ne da bi pri tem kršili pravo EU ali mednarodno pravo. Uradniki menijo, da bi ob upoštevanju obrestnih mer ta poteza vsako leto po obdavčitvi lahko ustvarila 2,5–3 milijarde evrov, pri čemer bi Euroclear lahko obdržal majhen odstotek, in sicer okoli 13 odstotkov za administrativne stroške in pravno odgovornost. To bi bilo poleg 5 milijard evrov vrednega dogovora, sklenjenega prejšnji teden v okviru Evropske mirovne pomoči (EPF), in v tednu, ko je EU zagotovila prvo premostitveno financiranje v višini 4,5 milijarde evrov iz ukrajinskega instrumenta.

Načrt dopolnjuje nedavno sklenjen dogovor vreden 5 milijard evrov

Načrt dopolnjuje nedavno sklenjen dogovor vreden 5 milijard evrov v okviru Evropske mirovne pomoči (EPF) ter zagotovljeno prvo premostitveno financiranje v višini 4,5 milijarde evrov iz ukrajinskega instrumenta. Razmere na bojišču v Ukrajini se medtem zaostrujejo v ameriškem kongresu pa se hkrati pojavljajo ovire za ključno financiranje.

Ukrajinski premier Denys Shmyhal je nov predlog EU pozdravil kot korak v pravo smer. Prav tako je poudaril potrebo po celoviti zaplembi ali uporabi vseh zamrznjenih sredstev. Shmyhal je poudaril, da bi morala Evropa in svet ustvariti močan precedens, da agresor plača visoko ceno za svoja dejanja.

Kljub temu, da je bilo prvotno namenjeno financiranju obnove Ukrajine, bo večina sredstev, sproščenih z načrtom, namenjena oskrbi Ukrajine s strelivom prek Evropske mirovne pomoči. To odraža naraščajočo zaskrbljenost, da bi Ukrajina lahko ne samo utrpela uničenje, ampak tudi izgubila vojno, kar bi imelo pomembne posledice za celotno regijo.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve, je opozoril na resne posledice morebitne ruske zmage, vključno z grožnjo, da bi ruska vojska prisotna na mejah EU. Napovedal je nadaljnje prizadevanje za hitro soglasje držav članic, da bi sredstva lahko preoblikovali v konkretnejšo pomoč za Ukrajino.

Ta načrt še vedno zahteva soglasje držav članic EU, vendar obstaja optimizem, da bi lahko prva plačila izvedli že julija, z retroaktivnim datumom februarja 2024. Ta ukrep simbolizira močno stališče EU proti Rusiji in ponuja ključno podporo Ukrajini v težkih časih.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay