EU napovedala preiskavo kitajskega uvoza električnih avtomobilov

ByB.O.

16. septembra, 2023 , ,
Električni avtomobil [Foto: Pexels/fotografija je simbolna]

EU napovedala preiskavo kitajskega uvoza električnih avtomobilov

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala protisubvencijsko preiskavo uvoza kitajskih električnih avtomobilov, in sicer zaradi zaskrbljenosti, da kitajski avtomobili so zasičili svetovne trge. S to potezo se povečuje možnost trgovinskega konflikta, ki bo zasenčil pretekle spore, kot je bil spor s Pekingom glede solarnih panelov pred desetletjem.

Von der Leyen je v svojem govoru o stanju v Uniji poudarila dejstvo, da je svetovni trg zdaj preplavljen s cenejšimi kitajskimi električnimi avtomobili, katerih cene so umetno nizke zaradi velikih državnih subvencij. Poudarila je, da to izkrivlja evropski trg.

Posledice so pomembne. Kitajska je zaradi velikih naložb postala vodilna proizvajalka tehnologije baterij, ki je bistvena za električna vozila. Svetovna prodaja električnih vozil naj bi se do leta 2023 povečala za približno tretjino in dosegla več kot 14 milijonov enot v vrednosti 560 milijard dolarjev. Evropska unija se boji, da bo njena industrija brez poštene konkurence nazadovala.

POLITICO je junija na veselje francoskih ministrov prvič razkril ključno zahtevo Pariza za ukrepanje proti Kitajski. Minister za gospodarstvo Bruno Le Maire je v Berlinu dejal: “Če te subvencije kršijo pravila Svetovne trgovinske organizacije, se mora Evropa odzvati.

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck se je pridružil temu mnenju. “Gre za nepošteno konkurenco. Ne gre za izključitev učinkovitih in cenovno dostopnih avtomobilov z evropskega trga. Gre za ugotavljanje, ali skrite ali odprte subvencije dajejo nepošteno konkurenčno prednost,” je dejal na skupni novinarski konferenci z Le Mairom.

Toda evropska avtomobilska industrija, zlasti nemški proizvajalci, ki so pomembno povezani s širjenjem kitajskega trga, izraža zaskrbljenost. Ugleden avtomobilski lobist, ki je govoril pod pogojem anonimnosti, je opozoril: “S poslovnega vidika obstaja možnost povračilnih ukrepov.

Kitajska prevlada pri proizvodnji baterij… več na Biznis24

Foto: Pexels

Portal24