EU odobrila milijardo evrov za nakup streliva za Ukrajino

ByAna Koren

13. aprila, 2023
Ukrajinski vojak [Foto: Pexels]

EU odobrila milijardo evrov za nakup streliva za Ukrajino

Svet Evropske unije je v okviru Evropskega instrumenta za mirovno pomoč (EPF) danes odobril milijardo evrov. Sredstva bodo državam članicam izplačana kot nadomestilo za stroške streliva, darovanega Ukrajini iz obstoječih zalog.

”Z današnjo odločitvijo operacionaliziramo prvi del zgodovinskega dogovora, ki so ga dosegli voditelji EU o takojšnji dobavi artilerijskega streliva v vrednosti ene milijarde evrov za ukrajinske oborožene sile. Ni boljšega dokaza skupne odločenosti EU, da še naprej podpira legitimno pravico Ukrajine do samoobrambe, pred brutalnim ruskim agresorjem,” je dejal visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.

Doslej odobrena pomoč v višini 4,6 milijarde evrov

Voditelji EU so na vrhu v marcu podprli načrt za nabavo enega milijona topniških granat kalibra 155 mm. Nabava orožja bo v naslednjem letu.

V ta namen je bila iz Evropskega instrumenta za mirovno pomoč zagotovljena milijarda evrov za nabavo streliva iz obstoječih zalog. Nadaljnja milijarda pa je za naročilo streliva kalibra 155 mm za polnjenje izčrpanih zalog.

V okviru evropskega instrumenta za mirovno pomoč je bila Ukrajini doslej, vključno z današnjo odločitvijo, dodeljena pomoč v višini 4,6 milijarde evrov.

EPF je bil ustanovljen leta 2021 kot zunajproračunski sklad za podporo partnerjem po vsem svetu na vojaškem in obrambnem področju, s končnim ciljem preprečevanja konfliktov, ohranjanja miru ter krepitve mednarodne varnosti in stabilnosti.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Ukrajina več medicinske pomoči išče tudi v Indiji

Iz Indije so sporočili, da je Ukrajina prosila za več medicinske pomoči in medicinske opreme, indijska podjetja pa so pozvali naj pomagajo pri obnovi države, ki jo je uničila ruska invazija.

Na štiridnevnem obisku v Indiji, ki se je končal danes, je namestnica ukrajinskega zunanjega ministra Emina Džaparova svojemu indijskemu kolegu Meenakshiju Lekhiju predala pismo predsednika Volodimirja Zelenskega za indijskega premierja Narendri Modiju, so sporočili iz New Delhija. Podrobnosti o vsebini pisma niso navedli.

“Obnova infrastrukture v Ukrajini bi lahko bila priložnost za indijska podjetja,” je po izjavi indijskega MZZ dejala Džaparova. Indija Ukrajini humanitarno pomoč pošilja že od začetka vojne, vključno z zdravili in medicinsko opremo… več tukaj.