EU: Orbanova čestitka Putinu dodatno razburkala politično sceno

Vladimir Putin in Viktor Orbán [Foto: Wikimedia/Predsedniški urad za tisk in informiranje Rusija]

EU: Orbanova čestitka Putinu dodatno razburkala politično sceno

Viktor Orbán, madžarski premier, je v nedavnem dejanju, ki v političnih krogih po vsej Evropi močno odmeva, osebno čestital Vladimirju Putinu za njegovo “ponovno izvolitev” kot predsednik Rusije. Dejanje je povzročilo nov val zaskrbljenosti glede politične enotnosti Evropske unije. Potezo mnogi namreč opisujejo kot nadaljnji dokaz Budimpešte, da želi kljub trenutnim geopolitičnim napetostim ohranjati tesne odnose z Moskvo.

Čestitka prihaja v času, ko je EU jasno izrazila svojo obsodbo ruskih predsedniških volitev, ki so potekale v atmosferi, kjer je bila politična svoboda močno omejena. Bruselj je kritiziral volitve zaradi pomanjkanja demokratične legitimnosti, saj so se odvijale v kontekstu, kjer so bili opozicijski glasovi utišani, dostop do verodostojnih informacij pa omejen. Dodatno je EU ostro obsodila organizacijo volitev na okupiranih ozemljih v vzhodni Ukrajini, kar predstavlja kršitev mednarodnega prava.

Odzivi

Josep Borrell, visoki zunanji predstavnik EU, je v odzivu še posebej izpostavil “šokantno smrt” opozicijskega politika Alekseja Navalnega kot znak pospešene represije v Rusiji. Kljub temu je Orbánova čestitka Putinu, ki je na volitvah zbral 87 odstotkov glasov, s čimer je zabeležil največjo razliko od padca Sovjetske zveze, prišla kot jasno sporočilo o nameri Madžarske, da nadaljuje s sodelovanjem z Rusijo. Analitiki so volitve označili za samorazglasitev moči, ne za demokratični proces, Orbánova čestitka pa je dodatno poudarila odločenost Madžarske, da ohranja svoje stališče, ne glede na mednarodne sankcije proti Rusiji zaradi njenih dejanj v Ukrajini.

Zoltan Kovacs, vladni tiskovni predstavnik, je preko družbenih omrežij sporočil, da Orbánova čestitka izraža željo po nadaljnjem sodelovanju, ki temelji na medsebojnem spoštovanju, tudi v težkih geopolitičnih razmerah. Ta poteza je sovpadla s srečanjem voditeljev EU v Bruslju, ki je razpravljalo o potrebi po okrepitvi vojaške podpore Ukrajini in izboljšanju obrambnih kapacitet EU, da bi se preprečil morebitni ruski napad.

Reakcije na Orbánovo čestitko so bile mešane. Roberta Metsola, predsednica Evropskega parlamenta, je jasno izrazila, da ne bi sodelovala pri čestitkah, glede na nedavne ruske agresije in nelegitimnost volitev. Tudi estonska premierka Kaja Kallas je bila kritična, saj je ruske volitve označila za “operacijo posebne nominacije”. Slednje pa odraža mnenje, da volitve niso bile niti svobodne niti poštene.

Razprava med voditelji EU zajela tudi predlog o uporabi zaseženih sredstev ruske centralne banke za podporo Ukrajini. To kaže na kompleksnost evropske politične dinamike, kjer je Madžarska pod Orbánovim vodstvom znana po izkoriščanju svoje pravice veta za pridobivanje koncesij, kar še dodatno zaplete skupne odločitve v EU. Orbánova nedavna dejanja, vključno s srečanjem s Putinom in odlašanjem pri podpori Ukrajini, so med zavezniki sprožila ogorčenje in poudarila napetosti znotraj EU glede ravnanja z Rusijo in njenim agresivnim vedenjem v regiji.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Predsedniški urad za tisk in informiranje Rusija