EU po napadu na Izrael razmišlja o strožjih sankcijah proti Iranu

ByAna Koren

17. aprila, 2024 , , , , , ,
Foto: Portal24 (AI)

EU po napadu na Izrael razmišlja o strožjih sankcijah proti Iranu

V odgovoru na sobotni zračni napad Irana na Izrael, Evropska unija (EU) razmišlja o uvedbi strožjih sankcij proti Iranu. Josep Borrell, najvišji diplomat Unije, je po izrednem virtualnem srečanju zunanjih ministrov EU, ki je potekalo v torek, napovedal začetek dela za razširitev obstoječih sankcij, usmerjenih proti iranski tehnologiji brezpilotnih letal.

Trenutni sankcijski režim, ki je bil uveden julija 2023 za kaznovanje Irana zaradi pomoči Rusiji z brezpilotnimi letali v njeni vojni proti Ukrajini, bi se s predlaganimi ukrepi razširil na rakete in zajel tudi iranske zastopnike delujoče v regiji. Borrell je izpostavil, da EU pretehta tudi možnost uvrstitve iranske revolucionarne garde na seznam terorističnih organizacij, kljub temu, da vojaška veja še ni bila neposredno povezana s terorističnimi dejanji v nobeni od članic EU.

Med srečanjem so razširjene sankcije predlagale nekatere države članice, a Borrell ni specificiral, katere prestolnice so bile vključene. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg sta bila med tistimi, ki so že v torek pozvali k takojšnjemu ukrepanju.

Zunanji ministri EU so izrazili skrb za nadaljnje stopnjevanje konflikta na Bližnjem vzhodu in so vse strani pozvali k zadržanosti. EU nadaljuje s podvajanjem svoje zavezanosti varnosti Izraela, hkrati pa poziva Netanjahujevo vlado, naj ostane previdna in prepreči možnost, da bi se konflikt razvil v celovito vojno. “Regija je na robu prepada in od nje se moramo odmakniti,” je še dodal Borrell, opozarjajoč na potencialno napačno preračunan korak, ki bi lahko pripeljal do vojne, ki je nihče ne želi.

Poziv k nadaljnjim omejevalnim ukrepom

Izraelski zunanji minister Israel Katz je v torek pozval 32 zahodnih kolegov, vključno z vsemi 27 zunanjimi ministri EU, naj uvedejo širše sankcije proti iranskemu raketnemu programu in iransko revolucionarno gardo uvrstijo na seznam terorističnih organizacij. Na družbeni platformi X je izjavil: “Iran je treba ustaviti zdaj – preden bo prepozno,” in opisal svojo pobudo kot “diplomatsko ofenzivo proti Iranu.”

Visoki predstavnik EU za zunanje zadeve Josep Borrell je odgovoril, da čeprav bi lahko njegove službe razmislile o uvrstitvi Revolucionarne garde na seznam terorističnih organizacij, EU potrebuje “odločitev nacionalnega organa v zvezi s primerom terorističnih dejavnosti.” Dodal je, da bo prosil pravne službe Evropske službe za zunanje delovanje, naj ponovno preučijo možnost in ugotovijo, ali obstaja kakšen primer, ki bi utemeljeval predlog, a trenutno takšnega primera ni.

Borrell je tudi omenil možnost ponovne uvedbe sankcij proti Iranu zaradi njegovih jedrskih dejavnosti. Iranski jedrski sporazum iz leta 2015 omogoča ukinitvi sankcij ob kršenju dogovora, a po umiku ZDA iz sporazuma leta 2018 je ta korak postavljen pod vprašaj.

Sven Biscop, analitik z inštituta Egmont, je za Euronews dejal, da kakršna koli zaostritev sankcij EU proti Iranu verjetno ne bo imela večjega vpliva, saj je Iran že skoraj popolnoma izoliran od Zahoda. Dodal je, da “je malo verjetno, da bo še en krog sankcij EU prinesel kakšne spremembe.”

Voditelji EU se bodo danes zbrali v Bruslju na dvodnevnem vrhu, kjer bodo prevladovale razprave o občutljivih razmerah na Bližnjem vzhodu.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Portal24 (AI)