EU: Podražitev izpustov ogljikovega dioksida povzročila politične napetosti

ByAna Koren

22. februarja, 2023

EU: Podražitev izpustov ogljikovega dioksida povzročila politične napetosti

Cena dovoljenja za izpust tone ogljikovega dioksida v Evropski uniji je prvič presegla 100 evrov. Slednje je odraz povečanega povpraševanja energetike, ki več električne energije proizvede v termoelektrarnah na premog.

Cena izpusta tone ogljikovega dioksida v referenčni pogodbi EU Allowance (EUA) je dosegla najvišjo raven od vzpostavitve trga z dovoljenji v Uniji, in sicer pri 100,70 evra. Nato je upadla na 100,21 evra.

Več kot morajo podjetja plačati za izpust tone CO2, več vlagajo v nizkoogljične tehnologije

Sistem EU za trgovanje z dovoljenji (ETS) sili industrijska in elektroenergetska podjetja ter letalske družbe, da plačajo za vsako tono izpuščenega ogljikovega dioksida, da zmanjšajo emisije in dosežejo cilje varstva podnebja.

Več ko morajo podjetja plačati za izpust tone CO2, bolj so motivirana za vlaganje v nizkoogljične tehnologije in prehod na okolju manj škodljiva goriva.

Države EU in Evropski parlament so konec lanskega leta sprejeli predlog sprememb ogljičnega trga EU, ki je podražil tudi dovolilnice. Dodatna spodbuda je bližanje aprilskega roka za oddajo vlog za lanske emisijske dovolilnice.

V preteklih dneh so povpraševanje spodbudile napovedi hladnega vremena in šibkejšega vetra, pojasnjujejo trgovci in opozarjajo tudi na povečan špekulativni nakup.

Podražitev izpustov ogljikovega dioksida je povzročila politične napetosti v EU

Leta 2022 so se dovolilnice podražile zaradi povečanega povpraševanja energetike, ki je po zmanjšani dobavi ruskega plina v termoelektrarnah na premog, fosilnem gorivu z najvišjimi izpusti CO2, proizvedla sedem odstotkov več električne energije.

Mnogi se bojijo, da Evropa zaradi vrnitve na premog ne bo dosegla podnebnih ciljev. Evropski uradniki pravijo, da je premog le začasna rešitev. Trdijo namreč, da bodo visoke cene fosilnih goriv, ​​premoga in plina na koncu pospešile prehod na obnovljivo energijo.

Razprave o ceni

Podražitev izpustov ogljikovega dioksida je kljub temu povzročila politične napetosti v EU. Preboj zgornje meje 100 evrov na tono bo verjetno znova razvnel razpravo o ceni.

Poljska večino električne energije proizvede iz premoga, za visoko ceno dovoljenj za izpust CO2 pa krivi špekulante in si prizadeva za posredovanje EU, da bi zajezila zvišanje cen.

Za omejitev cen izpustov ogljikovega dioksida je lani zahteval tudi španski premier Pedro Sanchez, ki je zahtevo utemeljil z zatiranjem inflacije.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Potrjena prepoved prodaje avtomobilov na dizel ali bencin od leta 2035 dalje

Prepoved prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskimi ali dizelskimi motorji od leta 2035, je potrjena. S tem je odpravljena še zadnja ovira v zakonodajnem postopku… več tukaj.