EU: Poraba fosilnih goriv je rekordno nizko

Foto: Freepik

EU: Poraba fosilnih goriv je rekordno nizko

Evropska unija je v aprilu dosegla prelomno točko v energetski preobrazbi, saj so fosilna goriva prvič prispevala manj kot četrtino k celotni proizvodnji energije v EU. To zgodovinsko nizko stopnjo, samo 23 odstotkov, je poganjala predvsem rast obnovljivih virov energije, kot sta veter in sonce, ter obnova hidroenergije.

V aprilu sta veter in sonce skupaj proizvedla več kot tretjino vse električne energije v EU, kar je velik porast v primerjavi s preteklimi leti. Impresivna rast je prispevala k strmoglavljenju deleža fosilnih goriv, ki so bili še pred kratkim glavni vir energije. Proizvodnja električne energije s premogom je strmoglavila na samo 8,6 odstotka, medtem ko je naravni plin prispeval 12,1 odstotka, kar je 22-odstotni padec v primerjavi z letom 2023.

Nemčija in Italija sta bili v ospredju tega energetskega premika. Nemčija je zabeležila največji padec proizvodnje fosilnih goriv, kar je posledica zaprtja sedmih premogovnih elektrarn konec marca 2024. To je bilo še posebej pomembno, saj je Nemčija že prej predstavljala enega glavnih proizvajalcev električne energije iz premoga v EU. Italija je sledila z impresivnim 24-odstotnim padcem, kar je dodatno pripomoglo k skupnemu zmanjšanju.

Povečanje povpraševanja

Kljub rahlemu povečanju povpraševanja po električni energiji od oktobra 2023, ki je naraslo za 0,4 odstotka, so emisije v prvih štirih mesecih leta 2024 padle za 18 odstotkov. Ta trend kaže na učinkovito zamenjavo fosilnih goriv z obnovljivimi viri energije v energetski mešanici EU.

Sarah Brown, programska direktorica za Evropo pri Emberju, opozarja na pomembno vlogo, ki jo veter in sonce igrajo v tranziciji EU na čisto energijo. “Veter in sonce nista le dokazala svoje sposobnosti za prevzem vodilnih vlog, ampak postajata hrbtenica sodobnega sistema čiste električne energije,” pravi Brown.

Ta premik ni samo tehnični uspeh, ampak tudi politični in socialni. Priča smo zmanjšanju odvisnosti od nestabilnih in okolju škodljivih fosilnih goriv ter prehodu na stabilnejše in čistejše vire energije. Ta trend ne samo da izboljšuje energetsko varnost v regiji, ampak pomembno prispeva tudi k globalnim prizadevanjem za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in boj proti podnebnim spremembam.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik