EU potrdila deseti sveženj sankcij proti Rusiji

ByAna Koren

25. februarja, 2023 , , , ,
Foto: Pexels

EU potrdila deseti sveženj sankcij proti Rusiji

Evropska unija je ob obletnici invazije Moskve na Ukrajino potrdila deseti sveženj sankcij proti Rusiji, je sporočilo švedsko predsedstvo EU.

“Države članice EU so skupaj uvedle najmočnejše in najbolj daljnosežne sankcije doslej, da bi pomagale Ukrajini zmagati v vojni. EU je združena z Ukrajino in ukrajinskim ljudstvom. Še naprej bomo podpirali Ukrajino, dokler bo potrebno,” je tvitnilo švedsko predsedstvo EU.

Sveženj vključuje strožje izvozne omejitve blaga z dvojno rabo in ukrepe proti subjektom, ki podpirajo vojno, širijo propagando ali dobavljajo brezpilotna letala, ki jih uporablja Rusija.

Države G7 so Rusiji: Ustavite agresijo, takoj umaknite vojsko iz Ukrajine

Države skupine G7 Ukrajini zagotovile polno podporo. Rusijo pa so pozvale, naj takoj umakne svoje enote iz te države. “Rusija je začela to vojno in jo lahko konča,” se glasi končna izjava, ki jo je objavilo japonsko predsedstvo G7 po spletnem srečanju voditeljev G7, na katerem je sodeloval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Rusijo pozivamo, naj prekine agresijo in takoj, v celoti in brezpogojno umakne svojo vojsko s celotnega mednarodno priznanega ozemlja Ukrajine.” Voditelji G7 so na obletnico začetka ruske invazije znova potrdili “trdno podporo Ukrajini”, dokler bo trajala vojna.

“Usklajene sankcije” in druge gospodarske ukrepe, ki so jih G7 in partnerske države sprejele proti Rusiji, je treba okrepiti, piše v besedilu. Članice G7 so Nemčija, ZDA, Francija, Italija, Velika Britanija, Kanada in Japonska.

Ukrajina zavrnila trditev Rusije, da Kijev načrtuje invazijo na Pridnestrje

Kijev je zavrnil trditev Rusije, da Ukrajina načrtuje invazijo na odcepljeno moldavsko regijo Pridnestrje.

“Spoštujemo suverenost Moldavije,” je dejal predsednik Volodimir Zelenski, ki je obtožbe Moskve označil za neutemeljene. Izjavo je podal dan po tem, ko je Rusija obtožila Kijev, da načrtuje invazijo na regijo, ki meji na Ukrajino.

Rusija: Nobenega dvoma ni, da se bodo naše oborožene sile ustrezno odzvale na provokacijo kijevskega režima

“Kijev načrtuje izvedbo oborožene tako imenovane operacije pod lažno zastavo v Pridnestrju v bližnji prihodnosti,” je včerajšnjo izjavo obrambnega ministrstva poročala ruska državna prorežimska tiskovna agencija TASS.

“Nobenega dvoma ni, da se bodo oborožene sile Ruske federacije ustrezno odzvale na provokacijo kijevskega režima, če bo do nje prišlo,” je zagrozilo ministrstvo.

Moldavija je ruske trditve večkrat zavrnila

Tudi Moldavija je večkrat zavrnila neutemeljene trditve Moskve. Moldavsko obrambno ministrstvo je v petek sporočilo, da v Pridnestrju ni “grožnje varnosti vojske”.

Po drugi strani so politični voditelji Moldavije, ki jih vodi proevropska predsednica Maia Sandu, nedavno opozorili na morebitne poskuse državnega udara v Moldaviji s strani Rusije. Opozorili so tudi na operacije pod lažno zastavo, operacije, ki jih izvaja ena država in jih pripisuje drugi.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Medvedjev: Rusija bo razpadla, če bo izgubila vojno

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je zavrnil pozive ameriškega predsednika Joeja Bidna, naj se ruske sile umaknejo iz Ukrajine… več tukaj.