EU pravila proti zlorabam tehnoloških gigantov začnejo veljati jutri

ByAna Koren

6. marca, 2024 , , , , ,
Foto: Pexels

EU pravila proti zlorabam tehnoloških gigantov začnejo veljati jutri

Evropska unija (EU) je sprejela odločne ukrepe za hitrejše zatiranje zlorab položaja in moči, ki jih izvajajo največja svetovna digitalna podjetja. Novi Zakon o digitalnih trgih (DMA), ki začne veljati jutri, obljublja revolucijo v zakonodaji o konkurenci in napoveduje možne spremembe v obnašanju vodilnih svetovnih spletnih akterjev.

Med podjetji, ki se bodo od četrtka soočila s strožjimi omejitvami, so Googlova matična družba Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance (lastnik TikToka), Meta in Microsoft. Evropska unija se je za ta korak odločila po učenju iz dolgotrajnih sodnih postopkov, s katerimi je poskušala, a pogosto neuspešno, preprečiti protikonkurenčne prakse teh tehnoloških gigantov.

DMA jasno določa, kaj lahko omenjena podjetja počnejo in česa ne, s ciljem zagotoviti pošteno tržno konkurenco. Med drugim morajo uporabnikom omogočiti več izbire pri izbiri internetnih brskalnikov in jim ne smejo vsiljevati prednastavljenih možnosti. Google, na primer, ne bo smel v iskalnih rezultatih dajati prednosti svojim platformam, kot je Google Shopping, Apple pa bo moral uporabnikom iPhonov omogočiti uporabo alternativnih trgovin z aplikacijami in plačilnih aplikacij, ne samo svojega App Store in Apple Pay.

Kritični pogledi in izzivi

Romain Rard, odvetnik iz odvetniške pisarne Gide v Bruslju, poudarja, da je bilo nujno omogočiti hitrejše ukrepanje pred nastankom škode, glede na hitrost razvoja teh trgov. Vendar pa je še prezgodaj za zaključke o dejanskem učinku DMA, saj ostaja vprašanje, ali bodo podjetja zgolj minimalno uskladila svoje delovanje brez prave spremembe vedenja.

Šest tehnoloških velikanov je že napovedalo spremembe. 34 digitalnih podjetij in organizacij pa je Komisijo v petek pozvalo, naj posebej zatre Apple. Trrdijo namreč, da so načrtovane spremembe zgolj “norčevanje” iz zakona. Z DMA ima EU zdaj močnejša orodja za zagotavljanje izvajanja, z možnostjo kaznovanja podjetij do 20 odstotkov letnega svetovnega prometa ob ponovnih kršitvah pravil.

Večja pooblastila

Nova pravila Evropske unije, namenjena zatiranju zlorab položaja največjih tehnoloških podjetij, temeljijo na izkušnjah, ki so jih pridobili po večletnih prizadevanjih in visokih kaznih, ki so jih naložili podjetjem, kot je Google. Od leta 2017 je EU Google oglobila za skoraj osem milijard evrov, vendar problem zlorabe položaja ni bil rešen. Kritiki so izpostavili, da so celo visoke kazni za največja tehnološka podjetja nezadostne, saj Google na primer ustvari skoraj 20 milijard evrov dobička na četrtletje.

Zaradi tega so bila uvedena nova pravila, ki komisiji omogočajo, da prisili podjetja k prodaji dela svojega poslovanja, če to potrebujejo za zagotovitev konkurence. Ta ukrep nekateri primerjajo z “atomsko bombo”, vendar je vprašanje, ali si bo EU upala tak ukrep tudi uporabiti. Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je poudaril, da so podjetja jasno opozorjena, da se pravila igre spreminjajo in da bodo vsa podjetja, ki se ne bodo držala pravil, soočena s strogimi sankcijami. Komisija bo preučila načrte vsakega podjetja za uskladitev z novimi pravili in nadaljevala dialog z industrijo in drugimi zainteresiranimi stranmi.

DMA prinaša poenostavitev postopkov, kar omogoča hitrejše ukrepanje in zmanjšuje dokazno breme za strokovnjake, ki so odgovorni za izvajanje pravil. Na primer, dolgotrajni postopek proti Googlu, ki se je začel leta 2010, je komisiji uspelo zaključiti šele leta 2017 z izrečeno kazenjo v višini 2,4 milijarde evrov. Z novimi pravili ima Komisija zdaj 12 mesecev časa, da sprejme odločitev po začetku postopka proti podjetju, da bi se izognili zamudam, povezanim z obsežnimi pravnimi dokumenti, ki jih podjetja predložijo v svojo obrambo.

Andrea Collart, protimonopolna strokovnjakinja pri Forward Global, pozdravlja DMA kot pomemben korak naprej, ki se na konkreten način odziva na potrebe konkurentov, ki trenutno ne morejo konkurirati digitalnim velikanom.

[Hina]; Portal24; Foto: Pexels