EU pred izzivom: Zaupanje v evropske institucije pada

ByAna Koren

4. aprila, 2024 , ,
Foto: Pixabay

EU pred izzivom: Zaupanje v evropske institucije pada

V zadnjih dveh letih so bile evropske institucije pogosto v središču pozornosti, ne zaradi izstopajočih dosežkov, temveč zaradi serije škandalov, ki so omajali temelje demokracije, pravne države in temeljnih pravic znotraj Evropske unije. Od korupcijskih škandalov, vpletenih držav članic, do vprašljivih odločitev Evropske komisije, so ti dogodki skupaj postavili pod vprašaj integriteto in ugled evropskih institucij. Kot odgovor na to naraščajočo krizo zaupanja, so bili uvedeni novi ukrepi za izboljšanje preglednosti in etike. Vendar, strokovnjaki opozarjajo, da ti koraki morda ne bodo dovolj.

V središču škandala je bil razkrit sistem, v katerem so bili sedanji in nekdanji člani Evropskega parlamenta obtoženi sprejemanja denarja od držav kot so Katar, Maroko in Mavretanija, z namenom vplivanja na politične odločitve v EU. Belgijsko zvezno tožilstvo je v tem kontekstu izpostavilo “velike vsote denarja” in “znatna darila”. Poleg tega se Evropska komisija sooča s tožbo zaradi odmrznitve finančnih sredstev za Madžarsko, ki po mnenju kritikov ne izpolnjuje EU standardov neodvisnosti pravosodja.

V luči teh izzivov je Evropska unija sprejela vrsto reformnih ukrepov. Ustanovitev medinstitucionalnega organa za etiko in spremembe v poslovniku Parlamenta naj bi pripomogli k višjim standardom preglednosti in odgovornosti. Novo telo, sestavljeno iz predstavnikov različnih institucij in neodvisnih strokovnjakov, bo delovalo kot varuh etičnih standardov, ki bodo veljali pred evropskimi volitvami v juniju 2024. Kljub temu pa spremembe poslovnika, ki med drugim vključujejo prepoved sodelovanja poslancev z nekdanjimi člani Parlamenta in zahtevo po izjavah o finančnih interesih, sprožajo vprašanja o njihovi zadostnosti.

Kritike in opozorila

Strokovnjaki in evropski poslanci so izrazili zaskrbljenost, da predlagani ukrepi ne naslavljajo osnovnih težav. Alberto Alemanno, profesor evropskega prava, kritizira, da so bile sprejete le “majhne prilagoditve”, ki ne zadoščajo za izkoreninjenje “kulture nekaznovanosti”. Nicholas Aiossa, iz Transparency International EU, poudarja potrebo po strukturnih reformah, ki bi preprečile nadaljnje zlorabe in okrepile integriteto evropskih institucij.

Obtožbe in pravne bitke so resno omajale ugled Evropske unije, s čimer je postala njena verodostojnost predmet poglobljenega nadzora. S približevanjem evropskih volitev in v luči razkritij Eurobarometra, ki kažejo na naraščajoče nezaupanje v demokratične institucije, postaja jasno, da mora EU nujno obnoviti zaupanje svojih državljanov. Vendar pa ostaja vprašanje, ali bodo nedavno sprejeti ukrepi dovolj učinkoviti za soočenje s temi izzivi.

Uvedba medinstitucionalnega organa za etiko in spremembe v poslovniku Evropskega parlamenta so koraki v pravo smer, a jasno je, da so potrebne bolj temeljite reforme. Zaskrbljujoče je, da kljub prepoznavanju teh težav, ukrepi morda ne bodo dovolj za obnovo zaupanja evropskih volivcev v institucije, ki bi morale biti stebri demokracije in pravne države. Potrebujemo več kot le prilagoditve. Potrebujemo kulturo transparentnosti, odgovornosti in neodvisnosti, ki se resnično loteva korenin težav.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay