EU se trudi povečati vojaško pomoč za Ukrajino

ByA.K.

2. januarja, 2024 , , , ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

EU se trudi povečati vojaško pomoč za Ukrajino

Visoki britanski vladni viri razkrivajo, da se evropske države trudijo povečati svoje zmogljivosti za pomoč Ukrajini v morebitnem konfliktu z Rusijo, zlasti če se Donald Trump ponovno vrne na oblast. Ministri si prizadevajo okrepiti proizvodne zmogljivosti po vsej celini, da bi zagotovili dobavo orožja in streliva ukrajinskim frontnim črtam. Cilj je, da bi napredek Vladimirja Putina vsaj še eno leto ostal neodvisen od podpore ZDA.

Vodje britanske vojaške obveščevalne službe, zaradi pomanjkanja delovne sile in orožja za preboj na bojišču dvomijo glede zmogljivosti Ukrajine, da bi do leta 2024 lahko premagala Rusijo. Britanski uradniki menijo, da bi morala Evropa biti pripravljena podpreti Ukrajino tudi brez podpore ZDA. Obstaja zaskrbljenost, da bi lahko prišlo do pomanjkanja financiranja in proizvodnje orožja, če bo Trump ponovno izvoljen in bi umaknil podporo ZDA.

“Mislim, da večina ljudi razume, da Putinu ne smemo dovoliti zmage. Posledice bi bile za celotno celino in evropsko varnost resne,” je povedal vir iz Whitehalla.

Politični spori

Politični spori v EU in ZDA so povzročili zaskrbljenost glede umika finančne pomoči Ukrajini. V začetku decembra se EU ni mogla dogovoriti o ključnem svežnju finančne pomoči Ukrajini v višini 50 milijard evrov, saj je madžarski premier Viktor Orbán vložil veto na predlog. V ZDA pa so republikanci blokirali načrte predsednika Bidna, da bi Ukrajini dali dodatnih 60 milijard dolarjev. Vprašanje so uporabili za zahtevo po novih zakonih o priseljevanju.

Evropske države se zdaj pripravljajo na vsak možen izid in poudarjajo pomen enotnosti za pomoč Ukrajini v teh zahtevnih časih. To podpira tudi izjava britanskega obrambnega ministra Granta Shappsa, ki je nedavno pozval k združitvi evropskih sil.

Eden od načinov za dosego napredka je podaljšanje konflikta, da bi Putinu otežili situacijo in preizkusili njegovo odločnost. “Leta 2024 ne gre za velik operativni uspeh – malo verjetno je, da bo večji napredek letos. Pri letu 2024 gre za raztezanje Putina v leto 2025 in dlje – dejansko izgovarjanje na njegov blef in preizkušanje njegove odločnosti,” je dejal vir.

Britansko obrambno ministrstvo napoveduje tudi precejšnje izgube za Rusijo, predvidevajo namreč več kot pol milijona ubitih in ranjenih v njeni invaziji na Ukrajino do leta 2025.

vir; Foto: Pexels; Portal24