EU: Slovenski srednji razred med najbolj davčno obremenjenimi

ByAna Koren

10. septembra, 2023 ,
Foto: Pixabay

EU: Slovenski srednji razred med najbolj davčno obremenjenimi

Slovenija se je uvrstila med države Evropske unije z najvišjo davčno obremenitvijo srednjega razreda, kaže najnovejša raziskava uglednega Münchenskega inštituta Ifo. Inštitut je raziskavo izvedel v sodelovanju z organizacijo EconPol Europe, analizirali pa so dohodke srednjega razreda v vseh članicah EU.

Po rezultatih raziskave so dohodki srednjega razreda v EU najvišji v državah, kot so Luksemburg, Danska, Finska, Avstrija in Švedska. Nasprotno pa se srednji razred v vzhodnoevropskih državah sooča z najnižjimi dohodki v povprečju, pri čemer izstopata Bolgarija in Romunija. Vendar pa je treba poudariti, da se življenjski stroški v teh dveh državah gibljejo le na polovici povprečja EU-ja.

Srednji razred je bil v tej raziskavi opredeljen kot gospodinjstva, ki zaslužijo od 75 do 200 odstotkov povprečnega dohodka v svoji državi. Najvišjo kupno moč v tej kategoriji imajo srednji razredi v Luksemburgu, Avstriji, Nemčiji in na Finskem. Kljub temu, da je kupna moč srednjega razreda v vzhodni Evropi nižja od zahodne Evrope, se razlika ob upoštevanju ravni cen postopoma zmanjšuje.

Predstavnik inštituta Ifo Florian Dorn je ob razglasitvi rezultatov poudaril, da sistem davkov in drugih dajatev v državah EU na splošno manj obremenjuje družine srednjega razreda v primerjavi s posamezniki.

Med državami z najvišjo davčno obremenitvijo srednjega razreda so poleg Slovenije še Danska, Belgija, Nemčija, Finska, Litva in Nizozemska. Nasprotno pa se države, kot so Španija, Grčija, Estonija, Portugalska, Ciper, Bolgarija in Romunija, izkažejo za tiste z najnižjim davčnim bremenom za srednji razred.

Foto: Pexels

Portal24