USB-C priključek EU

Evropski parlament je danes z veliko večino glasoval za uveljavitev USB-C kot skupnega polnilnega priključka v številnih potrošniških elektronskih napravah, vključno z iPhone in AirPods, do konca leta 2024.

Predlog, znan kot direktiva, obvezuje vse proizvajalce potrošniške elektronike, ki prodajajo svoje izdelke v Evropi, da zagotovijo priključek skozi USB-C.

Ta “skupna vrata” bodo še posebej vplivala na Apple, saj na veliko svojih napravah uporablja priključek Lightning namesto USB-C. Evropski poslanci trdijo, da bo ta poteza zmanjšala količino elektronskih odpadkov, nagovarjala trajnost izdelkov in olajšala uporabo različnih naprav.

Direktiva je prejeta s 602 glasovi za, 13 glasovi proti in 8 vzdržanimi. Sporočilo za javnost, ki ga je danes objavil Evropski parlament, navaja:

“Do konca leta 2024 bodo morali biti vsi mobilni telefoni, tablice in fotoaparati, ki se prodajajo v EU, biti opremljeni s polnilnim priključkom USB Tip-C. Od pomladi 2026 se bo obveznost razširila tudi na prenosnike. Novi zakon, sprejet na plenarnem zasedanju v torek s 602 glasovoma za, 13 proti in 8 vzdržanimi glasovi, je del širših prizadevanj EU za zmanjšanje e-odpadkov in opolnomočenje potrošnikov, da sprejemajo bolj trajnostne odločitve. Po novih pravilih potrošniki ne bodo več potrebovali drugega polnilca ob vsakem nakupu nove naprave, saj bodo lahko uporabljali en sam polnilnik za celo vrsto majhnih in srednje velikih prenosnih elektronskih naprav. Ne glede na proizvajalca, bodo vsi novi mobilni telefoni, tablični računalniki, digitalni fotoaparati, slušalke in slušalke z mikrofonom, ročne igralne konzole in prenosni zvočniki, e-bralniki, tipkovnice, miške, prenosni navigacijski sistemi, ušesne slušalke in prenosni računalniki, ki jih je mogoče polniti prek žičnega kabla in delujejo z močjo do 100 vatov, morali biti opremljeni z vrati USB Tipe-C. Vse naprave, ki podpirajo hitro polnjenje, bodo zdaj imele enako hitrost polnjenja, kar uporabnikom omogoča polnjenje svojih naprav z enako hitrostjo s katerim koli združljivim polnilnikom.”

Izjeme bodo veljale za naprave, ki so premajhne, ​​da bi nudile vrata USB-C, kot so pametne ure, merilniki zdravja in nekatera športna oprema, vendar se pričakuje, da bo zakonodaja sčasoma razširjena tudi na druge naprave. Podjetja bodo morala zagotoviti tudi, da namenske oznake potrošnike jasno obveščajo o polnilnih lastnostih naprav, ki jih kupijo.

Poleg tega si EU prizadeva zagotoviti interoperabilnost rešitev za brezžično polnjenje, saj se tehnologija sčasoma razvija. Direktiva pooblašča Evropsko komisijo, da do konca leta 2024 razvije delegirane akte, ki podjetja prisilijo, da svoje rešitve za brezžično polnjenje po meri naredijo bolj odprte in izpolnjujejo standarde interoperabilnosti, kar potrošnikom pomaga, da se izognejo zaklepanju na lastniške rešitve za polnjenje, hkrati pa preprečuje razdrobljenost in zmanjšuje količino odpadkov. Ni jasno, ali bi to vključevalo Applov polnilni sistem MagSafe za ‌iPhone‌ in AirPods, saj temelji na standardu brezžičnega polnjenja Qi.

Zdaj mora Evropski svet potrditi direktivo, da bo lahko objavljena v Uradnem listu EU. Veljati bo začela 20 dni po objavi v Uradnem listu EU, njene zahteve pa se bodo začele uporabljati za nove naprave po 24 mesecih. Izdelki, ki so šli v prodajo pred datumom vložitve vloge, bodo izvzeti in se lahko prodajajo tudi po tem trenutku.

Leta 2018 je Evropska komisija poskušala doseči končno rešitev o tem vprašanju, vendar ni uspela postati zakon. Takrat je Apple opozoril, da bi vsiljevanje skupnih polnilnih vrat industriji zadušilo inovacije in ustvarilo elektronske odpadke, saj bi bili potrošniki prisiljeni preklopiti na nove kable.

Prizadevanja EU so se nadaljevala lani, pri čemer je Evropska komisija vodila osveženo različico direktive. Aprila je odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov direktivo podprl s 43 glasovi za in le dvema proti. Junija je Odbor EU za notranji trg in varstvo potrošnikov dosegel dogovor o predložitvi direktive Evropskemu parlamentu.

Tako Applov analitik Ming-Chi Kuo kot Bloombergov Mark Gurman sta povedala, da Apple preizkuša različico ‌iPhone‌, ki ima vrata USB-C namesto vrat Lightning. Kuo verjame, da bi Apple lahko preklopil ‌iPhone‌ na USB-C, začenši z iPhonom 15 iz leta 2023, preden bo pozneje prešel na AirPods in druge dodatke. Ta čas bi Appleu omogočil, da številne svoje prizadete naprave preklopi na USB-C pred začetkom veljavnosti direktive EU.

Komentar: