EU uvaja obvezne pametne sisteme za vozila: Kaj morate vedeti?

ByMiha Kovač

27. maja, 2024 , ,
Avtomobili [Foto: Pexels]

EU uvaja obvezne pametne sisteme za vozila: Kaj morate vedeti?

Od 7. julija 2024 bodo vsi novi avtomobili v EU morali imeti vrsto novih asistenčnih sistemov, vključno z opozorilnikom hitrosti. Nova uredba se nanaša le na nove modele, predstavljene letos, medtem ko se obstoječi modeli zavezujejo k posodobitvam ob naslednji prenovi ali predstavitvi novega modela.

Obvezno opozorilo za prehitro vožnjo

Eden izmed ključnih sistemov je Intelligent Speed Assistance (ISA), pametni asistenčni sistem, ki spremlja hitrost avtomobila. Na novo registrirani avtomobili bodo morali imeti vgrajen ISA, ki voznike opozarja na prekoračitev hitrosti z zvočnimi ali vizualnimi signali. Sistem lahko samodejno sprosti plin in povzroči rahel upor ali vibriranje stopalke za plin, da voznike opozori na prekomerno hitrost. Pomembno je, da ISA ne omejuje hitrosti aktivno in ne zavira avtomobila, saj je voznik še vedno odgovoren za upravljanje vozila. ISA ni mogoče trajno izklopiti, vendar se deaktivira ob vsakem ponovnem zagonu vozila.

Dodatni obvezni asistenčni sistemi

Poleg sistema ISA bodo morali biti novi avtomobili opremljeni z več drugimi asistenčnimi sistemi:

  1. Črna skrinjica: Snemalnik podatkov o nesrečah (EDR) beleži podatke o hitrosti, zaviranju in aktiviranju zračne blazine. Podatki se shranjujejo le v primeru nesreče za nekaj sekund pred in po trku ter ostanejo anonimni.
  2. Pomoč pri zaviranju v sili: Samodejni sistem, ki prepozna nevarne situacije in samodejno zavira vozilo, da prepreči ali ublaži nesreče.
  3. Samodejna luč za zaviranje v sili: Luč, ki označuje močno zaviranje, skladno s pomočjo pri zaviranju v sili.
  4. Opozorilo na utrujenost: Sistem, ki spremlja voznikovo budnost in izdaja opozorila za odmor med vožnjo.
  5. Asistent za vzvratno vožnjo: Sistem, ki zazna ljudi ali predmete za vozilom in preprečuje nesreče pri vzvratni vožnji.
  6. Opozorilo za nenamerno menjavo voznega pasu: Podporni sistem, ki zazna nenamerno menjavo voznega pasu in pomaga vozniku ostati na voznem pasu.
  7. Alcolock v pripravi: Nov vmesnik za imobilizatorje, občutljive na alkohol, omogoča naknadno vgradnjo naprav za imobilizacijo vozila v primeru prisotnosti alkohola pri vozniku.

Ti novi predpisi so namenjeni izboljšanju varnosti v cestnem prometu in zmanjšanju števila prometnih nesreč ter njihovih posledic.

[Vir: IndexHr]; Portal24; Foto: Pexels