EU uvedla prepoved ruskega dizla in naftnih derivatov

EU je uvedla prepoved uvoza ruskega dizla in drugih naftnih derivatov, da bi zmanjšala energetsko odvisnost od Moskve. Cilj je omogočiti izvoz ruskega dizla v države, kot sta Kitajska in Indija, da bi se izognili skokom cen, ki bi prizadeli potrošnike po vsem svetu. Hkrati bi s potezo zmanjšali dobičke, ki financirajo proračun Moskve in s tem vojno v Ukrajini.

Dizel je ključnega pomena za gospodarstvo, saj se uporablja za pogon avtomobilov, tovornjakov za prevoz blaga, kmetijske opreme in tovarniških strojev. Novim sankcijam sledi cenovna negotovost. 27 držav članic EU mora namreč pridobivati ​​nove zaloge dizla iz ZDA, Bližnjega vzhoda in Indije. Slednje je potrebno, da se nadomesti zaloge iz Rusije, ki je nekoč zagotavljala 10 odstotkov vseh evropskih potreb po dizlu.

Ne spreglejte…

V veljavo so stopili omejitev cen ruske nafte in prepoved uvoza v EU

V začetku decembra so začele veljati omejitve cen ruske nafte na 60 dolarjev za sod. O ceni so se dogovorili EU, G7 in Avstralija, ter z nekaj izjemami embargo na uvoz ruske nafte v EU.

Odločitev o omejitvi cen ruske nafte na 60 dolarjev za sod dovoljuje prodajo tretjim državam z uporabo tankerjev G7 in EU, njihovih zavarovalnic in kreditnih ustanov, vendar le, če se nafta prodaja pod 60 dolarjev.

Ker se ključne svetovne ladijske in zavarovalniške družbe nahajajo v državah G7, bi omejitev cen lahko Moskvi otežila prodajo nafte po višji ceni, ocenjuje Reuters.

Moskva je sporočila, da odločitve ne bo upoštevala, tudi če bo morala zmanjšati proizvodnjo.

Ukrajina je želela, da se cena ruske nafte omeji na precej nižji znesek

Ukrajina je na drugi strani zahtevala ceno 30 dolarjev za sod. A Zahod se boji, da bi lahko zaradi prenizke cene Rusija umaknila surovo nafto s trga, kar bi povzročilo velik skok cen… več tukaj.