EU v božičnem času svari pred terorističnimi napadi

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za notranje zadeve, Ylva Johansson, je opozorila, da se Evropska unija v božičnem času sooča z “velikim tveganjem” terorističnih napadov. Opozorilo je prišlo ob upoštevanju vojne med Izraelom in Hamasom ter naraščajoče polarizacije v družbi, kar povečuje grožnjo terorističnih napadov v EU.

Johansson je dejala, da je ta ocena temeljila na strmemu porastu ekstremistične propagande na spletu in naraščajoči stopnji grožnje v državah članicah, ki so nedavno doživele teroristične napade, kot sta Belgija in Francija.

Stopnjo teroristične ogroženosti določajo posamezne države članice. Opredelitev se lahko zato med članicami EU razlikuje. Johansson pa se je zavezal zagotoviti dodatnih 30 milijonov evrov za podporo državam članicam pri zaščiti bogoslužnih objektov in drugih javnih prostorov prek sklada za notranjo varnost.

Poleg tega je pozval vse države članice, naj izvajajo ukrepe EU za zatiranje sovražnega govora na spletu in preprečevanje financiranja skrajnih skupin.

Španski minister za notranje zadeve, Fernando Grande Marlaska, je poudaril, da bi napetosti na Bližnjem vzhodu lahko povečale polarizacijo in spodbudile terorizem v posebej občutljivem mednarodnem kontekstu. Poudaril je, da je sodelovanje med članicami EU ključnega pomena za obvladovanje te grožnje.

Terorizem Hamasa situacijo še poslabša

Opozorilo prihaja po nedavnem terorističnem napadu v Parizu. Napadalec je tam zabodel nemško-filipinskega turista blizu Eifflovega stolpa. Osumljenec je prisegel zvestobo Islamski državi. Johansson je izpostavila, da vojna v Gazi in Hamasov terorizem situacijo še poslabšujeta situacijo. Slednje namreč povečuje tveganje za emocionalizacijo in radikalizacijo nasilnih islamističnih storilcev.

V preteklih letih so božični sejmi v Berlinu in Strasbourgu postali prizorišča terorističnih napadov. Nedavno so nemške oblasti zaradi suma načrtovanja militantnega islamističnega napada na božični sejem, aretirale 15-letnika in njegovega domnevnega sostorilca. Slednje je povečalo varnostne ukrepe na takšnih tržnicah.

Dolgotrajni konflikt na Bližnjem vzhodu prav tako vzbuja strahove, da bi nasilje lahko prešlo v Evropo. Bogoslužja, vključno s sinagogami in mošejami, so zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi med judovsko in muslimansko skupnostjo prav tako v stanju visoke pripravljenosti.

Islamski terorizem ostaja največja teroristična grožnja v zahodni Evropi. To poudarja potrebo po tesnem sodelovanju in ukrepanju v boju proti tej grožnji v času praznične sezone.

vir; Foto: Freepik; Portal24