EU voditelji enotni: Poziv k humanitarnemu premoru in trajni prekinitvi ognja v Gazi

Foto: Freepik

EU voditelji enotni: Poziv k humanitarnemu premoru in trajni prekinitvi ognja v Gazi

Voditelji Evropske unije (EU) so soglasno izrazili poziv k “takojšnjemu humanitarnemu premoru, ki naj vodi v trajno prekinitev ognja” v Gazi. Poziv sledi prvi podpis izjave s strani Madžarske po izbruhu konflikta med Izraelom in Hamasom. Poziv je pomemben preboj po petmesečnih globokih razlikah med 27 državami članicami. Neenotnost glede poziva k prekinitvi ognja je do sedaj močno obremenjevala enotnost bloka.

Konflikt v EU glede stališča do situacije v Gazi se je razrešil po intenzivnih pogovorih in svetovanju, kar je v četrtek zvečer privedlo do skupne izjave, sprejete s soglasjem vseh voditeljev. Izjava izraža globoko zaskrbljenost zaradi “katastrofalnih humanitarnih razmer v Gazi”, ki močno vplivajo na civilno prebivalstvo, ter opozarja na “lakoto, ki je posledica nezadostnega vstopa pomoči v Gazo”.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je po vrhu izrazila zadovoljstvo nad doseženo enotnostjo in močjo sporočila. Poudarila je, da mora Izrael zagotoviti vse potrebno za zaščito civilnih življenj, kljub priznavanju njegove pravice do samoobrambe. Von der Leyen je v preteklosti prejela kritike zaradi percepcije proizraelske drže. Von der Leyen je tokrat Izrael pozvala k omogočanju večje humanitarne pomoči. Posebej je poudarila potrebo po povečanju števila tovornjakov z oskrbo na vsaj 500 dnevno.

Enotnost

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pohvalil enotnost in moč izrečene izjave. V luči prejšnjih blokad s strani Češke in Madžarske, ki so izražale zaskrbljenost, da bi pozivi k prekinitvi ognja lahko oslabili podporo pravici Izraela do samoobrambe, je bila tokratna enotnost še posebej pomembna.

EU si prizadeva ostati v koraku s svojo čezatlantsko zaveznico, saj je ameriški državni sekretar Antony Blinken napovedal podporo za “takojšno prekinitev ognja” pred Varnostnim svetom ZN, kar predstavlja opazno spremembo v stališču ZDA.

V izjavi voditelji EU prav tako pozivajo Izrael, naj prekine načrte za invazijo na mesto Rafah v južni Gazi, kjer se je zateklo več kot milijon Palestincev. Prav tako zahtevajo spoštovanje odločitve Meddržavnega sodišča, ki Izrael zavezuje k sprejetju ukrepov za preprečitev genocida v Gazi.

Zelo zaskrbljeni

V izjavi, ki odraža njihovo globoko zaskrbljenost, so voditelji EU izrazili pretresenost nad humanitarnimi razmerami v Gazi. Med drugim so poudarili nujnost dodatnih kopenskih prehodov za dostavo življenjsko pomembne pomoči. Poleg tega je bila podprta ustanovitev novega pomorskega koridorja, Amalthea, ki povezuje Ciper z Gazo, z obetom odhoda druge ladje pomoči iz Cipra ta teden. Mnogi voditelji so pri tem poudarili, da ta koridor ne more nadomestiti potrebe po kopnem dostopu in pozvali Izrael, naj omogoči večji pretok pomoči Palestincem.

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, je opozorila na rob lakote, na katerem se nahaja Gaza, in na katastrofalne humanitarne razmere. Svetovni program ZN za hrano in druge mednarodne organizacije so se zaradi kaosa, ki je nastal ob dostavi hrane, znašli v situaciji, ko so morali začasno ustaviti svoje dejavnosti na severu Gaze. Glede na Odbor WFP za pregled lakote bi lahko do maja lakota prizadela več kot 500.000 ljudi, kar predstavlja skoraj četrtino prebivalstva.

Poziv k izpustitvi talcev

Poleg humanitarnih vprašanj so četrtkovi sklepi vključevali tudi poziv k izpustitvi preostalih izraelskih talcev, ki so zaprti v Gazi, ter prvič omenili poročila ZN o spolnem nasilju s strani militantov Hamasa med oktobrskimi napadi. Voditelji so izrazili zgroženost nad temi dejanji in pozvali k pospešitvi dela pri sprejemanju nadaljnjih sankcij proti Hamasu.

Charles Michel in Ursula von der Leyen sta ponovno izrazila podporo mirni rešitvi spora, ki vključuje ustanovitev palestinske države. Poudarjena je bila potreba po podpori palestinskih oblasti pod vodstvom predsednika Mahmuda Abasa in pripravljenost EU podpreti oživitev političnega procesa za ponovno vzpostavitev miru v regiji, čeprav podrobnosti o tem, kako obnoviti upravljanje v Gazi, kjer Hamas vlada od leta 2007, še niso bile razkrite.

[Vir: Euronews]; Foto: Freepik; Portal24