EU volitve: Javnomnenjske raziskave kažejo na velik uspeh desnih strank

ByMiha Kovač

5. junija, 2024 ,
Evropski parlament [Foto: Pexels]

EU volitve: Javnomnenjske raziskave kažejo na velik uspeh desnih strank

Evropska unija je na pragu pomembnih spremembam, saj najnovejše javnomnenjske raziskave kažejo na velik uspeh desnih strank na prihajajočih volitvah za Evropski parlament. Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da bodo nekdanje obrobne stranke pridobile vpliv, kar bi lahko znatno preoblikovalo politično pokrajino Evropske unije.

Politični analitiki že mesece opozarjajo na možnost, da bodo levosredinske in zelene stranke zaradi desnice izgubile sedeže v Evropskem parlamentu. Svet za zunanje zadeve je že v začetku leta napovedal “oster zasuk v desno” in dejali, da bi lahko desne stranke zmagale na volitvah v devetih državah, vključno z Belgijo, Italijo in Francijo. To bi ogrozilo večino, ki jo trenutno držijo tri “sredinske” skupine: desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), levosredinski Socialni demokrati (S&D) in liberalno-sredinska Prenova Evrope (Renew).

Identiteta, Demokracija, Evropski konservativci in reformisti

Po podatkih ankete s konca maja bi desna Identiteta in demokracija (ID) lahko pridobila 68 sedežev, Evropski konservativci in reformisti (ECR) pa 75 sedežev. Skupaj bi tako z obstoječih 118 mandatov narasli na 143. Evropski parlament ima skupno 720 sedežev, kar pomeni, da bi desnica imela pomemben vpliv.

Trenutne sredinske skupine (EPP, S&D in Renew) naj bi imele v novem sklicu 404 sedeže, kar je manj od sedanjih 417 sedežev. Kljub temu upajo, da bodo ohranile večino, ki jo imajo od volitev leta 2019. Če se bodo napovedi uresničile, bo nacionalni blok v parlamentu močnejši, kar bo zagotovo vplivalo na razprave o ključnih vprašanjih, s katerimi se sooča Evropa.

Razlogi za vzpon desnice

Analitiki pojasnjujejo, da so podnebne spremembe, rast migracij, gospodarska negotovost in nezadovoljstvo z establišmentom glavni razlogi za vzpon desnice. Temu je dodana še ruska dezinformacijska kampanja, ki naj bi še dodatno okrepila desne stranke. Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourová je opozorila na “plaz dezinformacij” iz Rusije, kar so potrdile tudi preiskave po vsej EU. Belgijski premier Alexander De Croo je marca dejal, da so obveščevalne službe odkrile ruske mreže v več evropskih državah, katerih namen je vplivati na evropske volitve.

Desne stranke medtem trdijo, da institucije EU preveč vplivajo na vsakdanje življenje državljanov, a jim ne uspejo učinkovito pomagati, kar dodatno povečuje njihovo priljubljenost.

Vpliv desnice na evropsko politiko

Če bodo desne stranke res dosegle predvidene rezultate, bo to verjetno vplivalo na sodelovanje znotraj EU pri celovitih politikah, kot sta podnebna in migracijska politika. Desnica si prizadeva za krepitev suverenosti držav članic, kar bi lahko upočasnilo ali celo ustavilo ambiciozne evropske politike, kot sta Zeleni načrt ali Evropski pakt o migracijah in azilu.

Negotova Prihodnost Ursule von der Leyen

Premik v desno bi lahko vplival tudi na izbiro naslednjega predsednika Evropske komisije, ene najmočnejših vlog v EU. Nemška konservativka Ursula von der Leyen iz EPP se poteguje za drugi mandat, vendar bi iskanje parlamentarne večine, ki bi jo podprla, lahko postalo zelo težavno. Politične skupine bodo morale prilagoditi svoje strategije glede na naraščajočo podporo skrajno desnih volivcev.

Vodja francoske Narodne skupščine Marine Le Pen je izrazila željo po tesnejšem sodelovanju z italijansko premierko Giorgio Meloni. Združitev ID in ECR bi se lahko izkazala za odločilen dejavnik pri izbiri bodočega predsednika Evropske komisije in sestavi naslednje komisije. Ursula von der Leyen aprila ni izključila sodelovanja s skupino ECR in pridobila podporo italijanske premierke.

[Vir: DPA]; Portal24; Foto: Pexels