EU volitve: Nosilka kandidatne liste Levice naj bi bila Nataša Sukič

Nataša Sukič [Foto: spletna stran Levica]

EU volitve: Nosilka kandidatne liste Levice naj bi bila Nataša Sukič

V obdobju priprav na evropske volitve, ki se nezadržno približujejo, slovenske politične stranke usmerjajo vse svoje sile v oblikovanje kandidatnih list, s katerimi bodo poskušale osvojiti mesta v evropski politični areni. Med njimi se za pozornost poteguje tudi Levica, ki je svoj seznam kandidatov že pripravila, vendar ga mora še formalno potrditi preko svojih strankarskih organov. Na vrhu predlagane liste se po informacijah, ki jih je pridobila Slovenska tiskovna agencija (STA) neuradno, nahaja poslanka Nataša Sukič.

Kot kaže neuradni seznam, bo seznam kandidatov za Levico pestro zapolnjen z osebnostmi iz različnih področij, vključno z državnim sekretarjem na Ministrstvu za delo Danom Juvanom, diplomantko mednarodnih odnosov Katjo Slugo in predsednikom Zveze zvez kulturnih društev konstitutivnih narodov nekdanje SFRJ Exyumakom Fahirjem Gutićem. Seznam nadaljuje umetnostna zgodovinarka Zdenka Badovinac, delegat zasavskega pokrajinskega odbora Matej Zupan, državni sekretar na Ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič, Tarra Stermšek Kristan iz Nestrankarske ljudske liste Gibanja Zdrava družba, seznam pa zaključuje Luka Mesec, dolgoletni koordinator Levice in trenutni minister za delo in podpredsednik vlade Roberta Goloba.

Luka Mesec je izpostavil, da se s kandidaturo želi zavzeti za podporo listi, poudarjajoč svojo zavezanost k dokončanju projektov na svojem ministrstvu. Kljub potencialnemu tveganju izvolitve v Evropski parlament, zaradi možnih preferenčnih glasov, je to “riziko”, ki ga je stranka pripravljena sprejeti.

Potrditev predlagane liste še ni zaključena, prav tako končni vrstni red kandidatov ostaja nedoločen. V Levici načrtujejo, da bo lista dobila uradni “žegen” do konca meseca, s čimer bodo formalno potrdili svoje kandidate za evropske volitve.

Tretjič na EU volitve

Za Levico, ki se bo na evropskih volitvah potegovala že tretjič, v preteklosti preboj v Evropski parlament še ni uspel. Na prejšnjih volitvah pred petimi leti je kandidate stranke v boj popeljala nekdanja članica in poslanka Violeta Tomić, ki je bila tedaj tudi spitzenkandidatka Evropske levice.

V kontekstu širšega političnega prizorišča so svoje kandidatne liste že potrdile nekatere druge parlamentarne stranke, vključno z opozicijskima SDS in NSi. Svoje kandidate je predstavila tudi največja vladna stranka Gibanje Svoboda, medtem ko koalicijska SD še čaka na izbor novega vodstva, preden bo razkrila svojo kandidatno listo. Ta čas predstavlja ključno obdobje za slovenske politične stranke, ki se pripravljajo na boj za vpliv in prisotnost v evropskem političnem prostoru.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: spletna stran Levica