EU zaradi kontroverznega gruzijskega zakona o “tujih agentih” razmišlja o ukrepih

ByAna Koren

22. junija, 2024 , , ,
EU zastava [Foto: Pixabay]

EU zaradi kontroverznega gruzijskega zakona o “tujih agentih” razmišlja o ukrepih

Evropska unija razmišlja o uvedbi sankcij za visoke vladne uradnike, zmanjšanju finančne pomoči in omejevanju potovanj brez vizumov kot odgovor na kontroverzni gruzijski zakon o “tujih agentih”, sklicujoč se na interni dokument poroča Euractiv.

Zunanji ministri EU bodo 24. junija razpravljali o možnih ukrepih, pripravljenih s strani diplomatske službe EU (EEAS), kot odziv na zakon, ki je bil sprejet maja in je sprožil tedne množičnih demonstracij. Bruselj je pozval Tbilisi, naj zakon umakne, saj bi lahko oviral gruzijske ambicije za pridružitev EU.

“Obstaja široko soglasje, da se mora EU odzvati. Zdaj moramo le najti ustrezno ravnovesje,” je dejal eden od diplomatov EU. Ali bodo predlagani koraki sprejeti, še ni znano.

Med kratkoročnimi ukrepi dokument predlaga prekinitev dvostranskih obiskov na visoki ravni, srečanj in dogodkov pridružitvenega sporazuma EU-Gruzija ter prekinitev razprav, pogajanj in podpisovanja dvostranskih sporazumov. Predlagano je tudi začasno ustavitev programiranja in izplačevanja sredstev, ki koristijo gruzijskim oblastem, ter pregled portfelja finančne pomoči EU, z okrepitvijo podpore civilni družbi in neodvisnim medijem.

Ukrepi bi bili odpravljeni ob razveljavitvi zakona in ustreznem upoštevanju pomislekov EU glede demokratičnega nazadovanja.

“Nadaljnje poslabšanje”

V primeru “nadaljnjega poslabšanja razmer”, kot je nasilje nad protestniki ali nepravilnosti v volilnem procesu, dokument predlaga strožje ukrepe. To bi vključevalo ponovno uvedbo vizumskih pravil za gruzijske vladne uradnike in diplomate ter morebitne sankcije za posameznike, odgovorne za kršitve človekovih pravic.

V primeru znatnega poslabšanja razmer bi EU lahko razmislila o korakih glede liberalizacije vizumskega režima in širitvenega procesa. Vendar pa dokument opozarja, da bi to negativno vplivalo predvsem na širšo populacijo. Ukrepi bi morali biti zadnja možnost, z jasnim obveščanjem gruzijskega ljudstva o reverzibilnosti ukrepov.

Interni dokument opozarja tudi na možnost dodatnih ukrepov v primeru ponarejanja volitev in resnih kršitev volilnega postopka, z volitvami v Gruziji, predvidenimi za 26. oktober. Obstaja bojazen, da bi novi zakon lahko vplival na volilni proces, saj bi opazovalci volitev in nevladne organizacije lahko bili označeni kot “tuji agenti”.

Dokument poudarja tudi potrebo po okrepljenem angažmaju na področjih, ki niso povezana z vladnimi stiki, vključno s podporo civilni družbi, neodvisnim medijem, volilnemu procesu in bojem proti dezinformacijam.

[Vir: Euractiv]; Foto: Pixabay; Portal24