EU zaradi pomanjkanja antibiotikov spreminja zakonodajo

ByAna Koren

18. januarja, 2023 , ,

EU zaradi pomanjkanja antibiotikov spreminja zakonodajo

Evropska Unija (EU) bo zaradi pomanjkanja zdravil, s katerimi se je soočila ob neobičajno zgodnjem širjenju nalezljivih bolezni, spremenila svojo zakonodajo, je včeraj v Evropskem parlamentu napovedala evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides.

Države EU se soočajo z “nenadnim povečanjem povpraševanja po zdravilih zaradi širjenja okužb dihal, farmacevtska industrija pa nima zadostnih proizvodnih zmogljivosti”, je na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu dejala Kyriakides.

Pomanjkanje antibiotikov v 26 državah

Evropska agencija za zdravila je pred tem sporočila, da je 26 evropskih držav poročalo o pomanjkanju antibiotikov.

Kyriakides je zato v razpravi z evropskimi poslanci napovedala, da namerava komisija marca predstaviti predlog strategije za zagotovitev proizvodnje zdravil. Strategija bo vključevala predlog revizije zakonodaje o farmacevtskih izdelkih in druge ukrepe. S to potezo želijo “hitro povečati proizvodnjo, da bi lahko vsi bolniki dobili potrebna zdravila po dostopnih cenah”, je dejala komisarka Evropske komisije za zdravje.

Med ukrepi sta predvidena zgodnje obveščanje o pomanjkanju in pregledno obveščanje o stanju zalog držav članic.

Opozorila je tudi, da Komisija aktivno vodi pogovore s predstavniki farmacevtske industrije, da bi povečali proizvodnjo zdravil.

Kyriakides je opozorila, da lahko HERA, zdravstvena krizna agencija EU, ustanovljena med pandemijo covida-19, nabavlja zdravila in medicinske pripomočke v imenu držav članic.

Več evropskih poslancev je v razpravi opozorilo, da selitev proizvodnje zdravil v tretje države spodkopava varnost oskrbe v EU.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

EU želi skupno nabavo plina: “Pripraviti se moramo na naslednjo zimo”

Evropska komisija namerava spomladi objaviti razpis za skupne nakupe plina. Tako bi se lahko skladišča začela polniti še pred poletjem, je povedal podpredsednik komisije Maroš Šefčovič.

“Cilj je, da zgodaj spomladi objavimo agregatno povpraševanje za zbiranje ponudb. Nato pa precej pred poletjem sledi prvi skupni nakup,” je po prvem uradnem zasedanju usmerjevalnega odbora energetske platforme EU dejal Šefčovič… več tukaj.