Euro 2024: Italija se bo v prvi izločilni tekmi pomerila s Švico

ByMiha Kovač

29. junija, 2024 , , ,
Nogomet [Foto: Freepik]

Euro 2024: Italija se bo v prvi izločilni tekmi pomerila s Švico

Švica že 31 let ni premagala Italije in tudi v letu 2024 še vedno ostaja neporažena. Branilci naslova, Italijani, želijo nadaljevati svojo prevlado, ko se bodo pomerili s Švico in se uvrstili v četrtfinale Eura 2024. Tekma bo potekala v soboto ob 18. uri na berlinskem Olympiastadionu.

Švica ima v prejšnjih 61 srečanjih proti Italiji le osem zmag. Kljub temu so letos še vedno neporaženi, njihov edini poraz v letu 2023 pa je prišel na zadnji tekmi kvalifikacij. Italija ima lepe spomine na igranje v Berlinu, kjer so v finalu svetovnega prvenstva leta 2006 po enajstmetrovkah premagali Francijo, na istem stadionu pa so v finalu olimpijskih iger 1936 z 2:1 premagali Avstrijo.

Doslej je Euro 2024 težko preizkušnjo za Italijane, saj so v uvodni zmagi z 2:1 nad Albanijo izgubili po le 23 sekundah. Nato so bili v porazu z 1:0 proti Španiji temeljito nadigrani, preden so potrebovali zadnji izdihljaj. Mattia Zaccagni je rešil remi proti Hrvaški (1-1), s čimer so končali na drugem mestu v skupini B.

Švica je začela z zmago

Švica je začela prvenstvo z zmago s 3:1 nad Madžarsko, nato pa remizirala z 1:1 proti Škotski in gostiteljici Nemčiji. Nazadnje so se z Italijo pomerili v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022, kjer so obe tekmi remizirali in se na koncu uvrstili na turnir v Katarju, saj je Italija v končnici izgubila proti Severni Makedoniji in se drugič zaporedoma ni uvrstila na svetovno prvenstvo.

Švicarji Yann Sommer, Ricardo Rodríguez, Remo Freuler, Noah Okafor, Michel Aebischer, Dan Ndoye, Dennis Zakaria, Silvan Widmer in Xherdan Shaqiri so vsi igrali v italijanski Serie A. Nasprotno pa je branilec Federico Dimarco edini član italijanske izbrane vrste, ki je igral v Švici, v sezoni 2017-18 je namreč preživel pri Sionu.

Zmagovalec se bo 6. julija v četrtfinalu v Düsseldorfu pomeril z Anglijo ali Slovaško. Na drugi sobotni izločilni tekmi se bo Nemčija pomerila z Dansko ob 21. uri po lokalnem času v Dortmundu.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik