Europol: Evropsko varnost ogroža 821 kriminalnih mrež

ByAna Koren

5. aprila, 2024 ,
Foto: Zajem zaslona

Europol: Evropsko varnost ogroža 821 kriminalnih mrež

Europol, policijska agencija Evropske unije, je razkrila zaskrbljujoče ugotovitve svoje prve usklajene študije o organiziranem kriminalu v Evropi. Po njihovem poročilu, predstavljenem v Haagu, trenutno 821 profesionalnih kriminalnih mrež, ki skupno štejejo več kot 25.000 članov, predstavlja resno grožnjo varnosti držav članic EU. Te mreže, mnoge med njimi delujejo na mednarodni ravni, so izpostavljene kot visoko profesionalne, prilagodljive, strogo nadzorovane in destruktivne skupine.

“Resen organizirani kriminal je vseprisoten in predstavlja veliko grožnjo notranji varnosti Evropske unije,” so sporočili iz Europola. Poročilo osvetljuje, kako te mreže niso omejene na kriminalno podzemlje, ampak imajo neposreden vpliv na življenja državljanov EU, med drugim skozi porast nasilja povezanega z mamili in vojne za oblast, ki pretresajo ulice evropskih mest.

Posebno pozornost v poročilu prejmejo močne družine, kot so člani italijanske ‘Ndranghete, katerih kriminalne dejavnosti, vključno s trgovino z mamili in orožjem, so razširjene po celotni Evropi. Z dobički iz teh nezakonitih dejavnosti se financira nakup nepremičnin, velikih nakupovalnih centrov in hotelov po vsej uniji.

Analiza Europola prav tako razkriva, da se vsako drugo omrežje ukvarja s preprodajo mamil – predvsem kokaina, pa tudi sintetičnih drog in konoplje. Poleg tega se te mreže ukvarjajo z goljufijami, vlomi, tatvinami, trgovino z ljudmi in tihotapljenjem migrantov.

Najbolj alarmantno je dejstvo, da velika večina teh mrež za svoje delovanje uporablja legalne poslovne strukture, s ciljem omogočanja in prikrivanja kriminalnih dejavnosti ter pranja denarja. Korupcija in nasilje sta med najpogosteje uporabljenimi metodami.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona