Eurostars presegli ameriške tehnološke velikane, znane kot Magnificent 7

ByAna Koren

11. julija, 2024 , ,
Tiffany & Co. [Foto: Pixabay]

Eurostars presegli ameriške tehnološke velikane, znane kot Magnificent 7

V zadnjih nekaj letih so evropska podjetja, imenovana “Eurostars”, vključno z Novo Nordisk in ASML, presegla ameriške tehnološke velikane, znane kot “Magnificent 7”, s čimer so dokazala prednosti različnih sektorjev in vrhunske tveganjem prilagojene donose, kot kaže nedavna raziskava. Eurostars, izraz, ki ga je skoval Jordy Hermanns, vodja portfelja pri Aegon Asset Management, vključuje vodilne evropske delnice z impresivnimi donosi.

Eurostars sestavljajo podjetja Novo Nordisk, ASML, LVMH, Ferrari, Adyen, Schneider Electric in Hermès. Od začetka leta 2020 je ta skupina dosegla izjemen skupni donos v višini 224 odstotkov, kar predstavlja letni donos 30 odstotkov. To je enako zmogljivosti ameriških tehnoloških titanov Magnificent 7, ki vključujejo Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, Amazon in Tesla. Hermanns je poudaril, da je skupina Eurostars izkazala nižjo realizirano volatilnost, in sicer s 23 odstotki v primerjavi s 30 odstotki Magnificent 7. Slednje tako kaže na boljše tveganjem prilagojene donose.

Za razliko od tehnološko osredotočenih Magnificent 7, so Eurostars razpršeni po različnih sektorjih, vključno z zdravstvenim varstvom, luksuznim blagom, avtomobilsko industrijo in industrijsko tehnologijo. Hermanns je izjavil, da zaradi te raznolike sestave Eurostars niso le mogočna protipostavka ameriškim tehnološkim velikanom, ampak tudi kritična sestavina vsakega dobro razpršenega globalnega naložbenega portfelja.

Ključni dejavniki rasti

Digitalna revolucija je še posebej koristila podjetjema ASML in Adyen. Rast podjetja Novo Nordisk je spodbudilo naraščajoče povpraševanje po zdravstvenih storitvah, zlasti pri zdravljenju debelosti. Luksuzne znamke, kot sta LVMH in Hermès, so uspevale zaradi naraščajočega bogastva gospodinjstev, predvsem v Aziji. Schneider Electric je izkoristil globalni energetski prehod, zaradi česar je postal ključni igralec v svojem sektorju. Hermanns je poudaril, da so ti štirje močni trendi povzročili znatno rast za Eurostars. Oemnjeno pa je privedlo do odličnih donosov delničarjev.

Ponderacija sektorjev Eurostars se bistveno razlikuje od Magnificent 7. Medtem ko so Magnificent 7 pretežno usmerjeni v tehnologijo, Eurostars odražajo širši gospodarski spekter. Novo Nordisk, zdravstveni velikan, ima v košarici Eurostars 33-odstotni delež. ASML, ki predstavlja IT sektor, ima 21-odstotno težo, kar je bistveno manj od 61-odstotne zastopanosti IT sektorja v Magnificent 7. Luksuzne znamke LVMH in Hermès ter Ferrari predstavljajo 37 odstotkov Eurostars, kar je precej več od 16 odstotkov teže tega sektorja v Magnificent 7.

Tržna kapitalizacija Eurostars se prav tako bistveno razlikuje od Magnificent 7. Skupna tržna kapitalizacija Magnificent 7 presega 16 bilijonov dolarjev (14,7 bilijona evrov). Nobena od Eurostars pa medtem ne presega 1 bilijona dolarjev, njihova skupna tržna kapitalizacija pa je malo pod 2 bilijonoma dolarjev (1,85 bilijona evrov). Hermanns je poudaril, da velikost ni edina determinanta uspeha na trgih. Eurostars so namreč kljub manjši tržni kapitalizaciji pokazali izjemno uspešnost.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels