Azijske delnice so se danes na Wall Streetu dvignile in dosegle najvišjo vrednost v zadnjih treh tednih. Dolar je medtem blizu pettedenske najnižje vrednosti. Vlagatelji so namreč stavili na morebitno upočasnitev ameriške monetarne politike. Terminske pogodbe na EUROSTOXX 50 so pridobile 0,6 %, terminske pogodbe FTSE pa 0,1 %.

Praznik  v Združenih državah bi lahko danes bil razlog za miren dan na borzah. A se je indeks azijsko-pacifiških delnic MSCI vseeno povzpel za 1,2 %, na svojo najvišjo vrednost v zadnjih treh tednih.

Vrednosti

Nikkei Japonska je pridobil 2,0 %, Južna Koreja pa 1,2 %. Kitajski “blue chips” CSI300 so pridobili 0,8 %.

Terminske pogodbe Nasdaq so se povišale za 0,8 %, prejšnji teden so pridobile 6,8 %. Terminske pogodbe S&P 500, so se medtem okrepile za 0,5 %, prejšnji teden so se zvišale za 6,6 %.

Terminske pogodbe na EUROSTOXX 50 so pridobile 0,6 %, terminske pogodbe FTSE pa 0,1 %.

Zaradi bolj mirnega razpoloženja na trgu sta vrednosti dolarja in jena padli. Evro se je po komentarjih Evropske centralne banke (ECB), ki so napovedali zvišanje obrestne mere, dvignil.

Evro je danes vreden 1,0746 dolarja, prejšnji teden se je dvignil za 1,6 % na trenutno vrednost. Indeks dolarja je 101,50, saj se je prejšnji teden znižal za 1,3 % in tako pri 101,43 dosegel najnižjo vrednost v zadnjih petih tednih.

Zaradi padca vrednosti dolarja pa se je dvignila cena zlata. Z zlatom se tako danes trguje pri 1.850 dolarjih za unčo.

Cene nafte so podprle pričakovanja o večjem povpraševanju. Začela se je namreč ameriška sezona prevozov, Evropa pa se pogaja o embargu na rusko nafto.

EU se v nedeljo ni uspela dogovoriti o embargu ruske nafte. Napredek bi naj diplomati skušali doseči še pred vrhom, ki bo danes in jutri.

Nafta Brent se je tako podražila za 1,07 dolarja na 120,50 dolarja, ameriška nafta pa je pridobila 1,29 dolarja in je zdaj vredna 116,36 dolarja za sod.

Vir: Reuters

Foto: The Financial Express