EV9 največji Kia električni SUV, doseg do 541 km

ByAna Koren

1. aprila, 2023

EV9 največji Kia električni SUV, doseg do 541 km

EV9 je Kiin prvi trivrstni SUV na baterijski pogon in je tik pred svetovno premiero. Z dosegom 541 km po WLTP se je Kia nevarno približala Teslinemu Modelu X. Vendar to velja le za različico, ki združuje pogon na zadnja kolesa in večjo baterijo, torej različico Long-Range RWD. Če izberete standardno različico, dobite 76,1 kWh baterijo.

800-voltna arhitektura omogoča visoko moč polnjenja. 15 minut na polnilnici tako zadostuje za približno 240 km dosega. Če imate viška elektrike, bo EV9 z močjo do 3,68 kW napajal in napolnil vse, kar potrebujete, od prenosnikov in hladilnikov do opreme za kampiranje in drugih avtomobilov.

EV9 se v omenjeni različici LR začne pri 204 KM in 350 Nm. EV9 do 100 km/h doseže v 9,4 sekunde. Standardni ima 10 kW več, 100 km/h doseže v 8,2 sekunde. Nazadnje je tu še različica z dvema motorjema in AWD pogonom. Tukaj govorimo o 383 KM in 600 Nm. V tem primeru postane EV9 zelo hiter in doseže 100 km/h v samo šestih sekundah. 

Žal se ponudba tu ustavi. Kia namerava namreč ponuditi še tako imenovano funkcijo boost, katere odklepanje poveča največji navor sprednjega motorja na 100 Nm. Čisto dovolj do prihoda izvedbe GT, ki je že potrjena.

https://youtu.be/6tRTctRhe5c

Kia conect store

Kia connect Store še ni povsem definiran, zato ni znano, ali bo mesečni najem vključeval še kakšno nadgradnjo. Pričakuje se, da bo ta kanal ponujal različne dodatke, kot je t.i Digital Pattern Lighting Možnosti iger za osvetlitev rešetke, pretakanje videa ali sistem Remote Smart Parking Assist 2.

Največja novost je najbrž uvedba Highway Driving Pilot (HDP). To ej sistem, ki s pomočjo 15 senzorjev z dvema lidarjema omogoča tretjo stopnjo avtonomne vožnje. Na voljo bo tudi v različici GT-Line. 

EV9 je po velikosti na ravni modela Telluride. Slednje pomeni, da v dolžino meri nekaj čez pet metrov (5010 mm), širok pa je skoraj dva metra (1980 mm). EV9 je nameščen na Electric Global Modular Platform (E-GMP), medosna razdalja znaša kar 2100 mm. 

Kia bo EV9 ponudila kot globalni model. Prodaja v Koreji se bo začela v drugem četrtletju, preostali svet bo moral počakati do druge polovice leta. 

vir Foto: KIA