Eva Pinkelnig na Ljubnem zlata, Nika Križnar peta

Eva Pinkelnig je z zmago na drugi tekmi na Ljubnem dvignila zlato sovo za skupno zmago na silvestrski turneji. Nika Križnar je zasedla peto mesto. Urša Bogataj je padla, odnesli so jo na nosilih in jo odpeljali v bolnišnico.

Dobrih 7000 gledalcev pod Rajhovko je obnemelo ob koncu uvodne serije. Olimpijska prvakinja se je po 89,5 m dolgem skoku v izteku takoj prijela za levo koleno.

Po prvem pregledu zdravnice so jo odpeljali v bolnišnico v Ljubljano. Po prvih poročilih so ugotovili poškodbo križnih vezi. Urša Bogataj je že decembra 2019 prestala hudo poškodbo, vendar desnega kolena, po kateri se je zelo uspešno vrnila in se zavihtela med najboljše na svetu.

“Pri Urši gre za poškodbo levega kolena. Torej ni isto, kot je bilo poškodovano pred dvema letoma, ko se je uspešno vrnila. Imela je veliko pristajalno višino in koleno ni zdržalo. Res smo osmoljenci tekem na Ljubnem. Vse tri, ki so nastopile v finalu, so imele kar dobre skoke. Ne skačemo bistveno slabše od konkurence, a so tudi mlajše delale napake, zato je tudi izkupiček ekipe slabši. Silvestrska tekma je zanimiva, je tekma na izpadanje, a je vseeno treba pokazati dva zelo dobra skoka za boj za vrh,” je povedal glavni trener Zoran Zupančič.

Veteranka Pinkelnig znova zablestela


34-letna Eva Pinkelnig, ki prepričljivo vodi tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, je vodila že po prvi seriji s 93,5 metra. V finalu je z 89,5 m za tri točke ugnala Norvežanko Anno Odine Stroem, ki je dobila sobotno tekmo na Ljubnem. Tretje mesto je zasedla Nemka Selina Freitag, ki je v finalni seriji prehitela obetavno Kanadčanko Alexandrio Loutitt.

Nika Križnar tretja v seštevku silvestrske turneje


Na petem mestu je bila najboljša Slovenka Nika Križnar. V prvi seriji je skočila 92,5 m, a se ji doskok znova ni posrečil, v finalni seriji je bila slogovno precej boljša in s 87,5 m je napredovala za eno mesto. Na 28. mestu je končala druga Slovenka, Katra Komar, na 30. pa Urša Bogataj, ki v drugi seriji ni nastopila.

V skupnem seštevku silvestrske turneje se je Eva Pinkelnig po dveh zmagah v Beljaku in drugem mestu v soboto na Ljubnem veselil še tretje zmage. Anna Odine Stroem ji je preprečila t. i. skakalni grand slam. Norvežanka je na drugem mestu zaostala 26,3 točke, Nika Križnar se je prebila na tretje mesto, saj je Katharina Althaus na zadnji tekmi odpovedala in končala šele na 14. mestu.

Po prvi seriji so nastope končale Nika Prevc na 31. mestu, Nika Vetrih na 35., 36. je bila Ajda Košnjek, 37. Nejka Repinc Zupančič, 38. Maja Vtič, 41. Nika Krašovic, 45. Taja Bodlaj in 48. Tinkara Komar.

Nagradni sklad so glede na lansko leto povečali za 100 odstotkov. Tako je skupna zmagovalka ob predpisanih denarnih nagradah prejela še posebno denarno nagrado v vrednosti 20.000 evrov in tudi zlato sovo, ki je vredna več kot 10.000 evrov.

Sezona svetovnega pokala za skakalke se bo nadaljevala v Saporu prihodnji teden.

Vir: MMC Foto: Zajem zaslona