Evakuacija nedonošenčkov iz bolnišnice Al-Shifa v Gazi

ByAna Koren

19. novembra, 2023 , , ,
Nedonošenčki Gaza Foto_Zajem zaslona_APNedonošenčki Gaza Foto_Zajem zaslona_AP

Evakuacija nedonošenčkov iz bolnišnice Al-Shifa v Gazi

Doktor Mohamad Zagut, generalni direktor bolnišničnega kompleksa v Gazi, je danes povedal, da so iz bolnišnice Al-Shifa v Gazi, ki so jo v soboto izpraznili, evakuirali 31 nedonošenčkov. Nedonošenčke spremljajo trije zdravniki in dva reševalca. Prav tako potekajo tudi priprave na prevoz otrok v Egipt prek mejnega prehoda Rafa, edinega, ki povezuje palestinsko ozemlje z Egiptom.

Skupina pod vodstvom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je v soboto zaradi varnostnih razlogov v bolnišnici preživela le eno uro in je kompleks opisala kot “območje smrti”, je danes poročala, da je v bolnišnici ostalo 25 zdravstvenih delavcev in 291 bolnikov, vključno z 32 dojenčki v kritičnem stanju.

Približno 2500 notranje razseljenih ljudi, ki so poiskali zatočišče na območju Al-Shifa, je odšlo. Izraelske obrambne sile so v soboto namreč izdale ukaz za evakuacijo, je sporočila WHO. V bolnišnici so ostali le izjemno kritični in nepokretni bolniki.

Izraelske sile so prejšnji teden v svoji ofenzivi na severu Gaze zajele Al-Shifa. Trdijo, da je v bolnišnici zavetje Hamasovega podzemnega poveljniškega centra. Vojska je trdila, da je našla dokaze o podzemni bazi Hamas. Osebje Al-Shife pravi, da Izrael ni dokazal takšnih trditev.

Obisk je bil usklajen z izraelsko vojsko, da bi čim bolj zmanjšali tveganja, vendar je potekal na aktivnem konfliktnem območju, kjer so bili v bližini bolnišnice hudi spopadi, je dodala WHO. WHO je ponovila svoj poziv k takojšnji prekinitvi ognja in nadaljevanju humanitarne pomoči, pri čemer je dejala, da je možnosti zdravstvene oskrbe v majhni obalni enklavi vse manj.

vir

Nedonošenčki Gaza Foto_Zajem zaslona_AP

Portal24