Na ruski letalonosilki izbruhnil manjši požar, posadko evakuirali

Na poveljniški ladji ruske mornarice Admiral Kuznecov je izbruhnil požar. Gre za edino rusko letalonosilko, požar je izbruhnil, ko je bila zasidrana v ladjedelnici Zvyozdochka v Murmansku ob Barentsovem morju, poroča tiskovna agencija TASS.

Vir iz službe za nujno pomoč je danes za TASS povedal, da so evakuirali 20 ljudi. Požar so pogasili, “žrtev ni”.

Deluje do leta 2024

Ladja je bila v času požara na popravilu, vodja Združene ladjedelniške korporacije, ki skrbi za obnovo ladje, Aleksej Rahmanov pa je za RIA Novosti povedal, da je do incidenta prišlo med popravilom.

Admiral Kuznetsov od leta 2018 ni v uporabi in je v suhem doku na popravilih. Ladja tehta 43.000 ton, ima 1300 članov posadke in je oborožena s protiladijskimi in protiletalskimi raketnimi sistemi. Novembra 2022 so ruski uradniki povedali, da popravila potekajo po načrtu in da bo ladja pripravljena do prvega četrtletja 2024.

Novembra je Rahmanov novinarjem v Moskvi povedal, da so bile odkrite napake v posameznih delih ladje, vendar “delo poteka po načrtih.” Prenova naj bi ladji dala nov bojni potencial in ji podaljšala življenjsko dobo za dodatnih 10 do 15 let.

Niz nesreč

Okoli Admirala Kuznecova se nesreče dogajajo že leta. Oktobra 2018 se je največji ruski plavajoči suhi dok potopil, zaradi česar se je eden od njegovih 70-tonskih žerjavov zrušil na pilotsko palubo ladje.

Decembra 2019 sta bila dva člana posadke ubita in več kot ducat ranjenih. Požar v skladišču je takrat povzročil še 8 milijonov dolarjev škode.

Projekt popravila ladij pesti tudi korupcija. Marca 2021 je bil generalni direktor ladjedelnice, ki je nadzorovala popravila, aretiran zaradi poneverbe 45 milijonov rubljev.

Foto: Twitter

Ne spreglejte…

ZDA: za Ukrajino skoraj 2 milijardi dolarjev orožja

ZDA: Ameriški predsednik Joe Biden naj bi med nocojšnjim obiskom Volodimirja Zelenskega v Beli hiši v Ukrajini potrdil nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 1,8 milijarde dolarjev. Ameriški uradnik je za CNN povedal, da gre za pomemben paket pomoči. V ospredju raketni sistem zračne obrambe Patriot… več tukaj.

By A.K.

Komentar: