Evro se je danes padel na najnižjo vrednost v dveh desetletjih. Izgube je utrpela tudi nafta. Razlog zaskrbljenosti vlagateljev je grozeča recesija. Trgovanje z delnicami pa je ujeto med skrbi glede rasti in olajšanjem, da bi upočasnitev lahko zavirala obrestno mero.

MSCI indekjs se je dvignil z najnižje vrednosti v dveh mesecih in se je dvignil za 0,3 odstotka. Nikkei je višje za 0,7 odstotka. Avstralski in novozelandski dolar sta se zdrsnila z dveletnega dna.

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so bile nespremenjene. SPX indeks se je čez noč dvignil za 0,4 odstotka, zakladnice pa so padle.

Donosi dvoletne zakladnice so se čez noč dvignili za 14 bazičnih točk, v azijski seji so se gibali pri 2,9691 odstotka. To je nad 10-letnim donosom 2,9206 odstotka. Slednje je kazatelj, da trg obveznic kaže na upočasnitev rasti zaradi zvišanja obrestnih mer.

Terminske pogodbe za surovo nafto Brent so na začetku azijske seje padle pod 100 ameriških dolarjev za sod. Nazadnje so znašale 100,26 dolarja, v tem tednu je to 10-odstotni padec. Šanghajski baker se je umiril, vendar je v enem mesecu izgubil 20 odstotkov.

Na rast občutljive valute, kot sta avstralski in novozelandski dolar, so prav tako izgubile. Danes so nekoliko pridobile, avstralski dolar je tako pridobil 0,5 odstotka zdaj je na 0,6813 ameriškega dolarja.

Evro se medtem hitro približuje vrednosti dolarja. Ta teden je evro namreč padel za več kot 2 odstotka, kar je po letu 2002, ko je bil na 1,0162 dolarja najnižje. Danes je evro vreden 1,0202 dolarja.

Inflacija v Evropi je rekordno visoka. Naraščajoče cene energije pa kažejo, da bo pritisk na rast življenjskih cen še nekaj časa močan. Zaradi skrbi glede dolgotrajnosti ruske oskrbe s plinom na zahodu so se referenčne nizozemske cene plina od sredine junija podvojile. Cene električne energije v Nemčiji so čez noč dosegle rekord.

Kako je bilo na trgih včeraj, si lahko preberete tukaj.

Vir

Foto: 123 irf

By A.K.

Komentar: