bank notes bill bills blur

Azijske delnice so danes znova padle. Padec je posledica pritiska, ki nastaja zaradi možnosti nadaljnjega zaostrovanja denarne politike s strani centralnih bank in strahu pred ponovnim izbruhom COVID na Kitajskem. Na trge vpliva tudi pomanjkanje energije v Evropi, zaradi česar je evro padel na najnižjo vrednost v dvajsetih letih.

MSCI indeks je padel za 0,8 odstotka, na najnižjo raven v dveh letih. Nikkei je izgubil 1,75 odstotka.

Evro je v primerjavi z ameriškim dolarjem padel na 1,0006 dolarja in se prvič po decembru 2002 približal pariteti. Vlagatelje skrbi, da bo energetska kriza pahnila Evropo v recesijo.

Indeks dolarja, ki valuto spremlja v primerjavi s šestimi primerljivimi valutami, se je dvignil na 108,47, kar je najvišje od oktobra 2002.

Makro podatki

V središču pozornosti bodo ta teden makro podatki, vključno z indeksom cen življenjskih potrebščin iz ZDA, ki bodo na voljo jutri. Prav tako bodo jutri znani tudi komentarji uradnikov Federal Reserve. Vlagatelji pa medtem iščejo namige za izid prihajajočega sestanka Feda o denarni politiki. Visoka inflacija bi povečala pritisk na Fed, da pospeši že tako agresiven tempo zviševanja obrestnih mer.

Visoko na seznamu skrbi vlagateljev je tudi dejstvo, da številna kitajska mesta, vključno s komercialnim središčem Šanghajem, od tega tedna sprejemajo nove omejitve COVID-19. Po odkritju visoko prenosljive podrazličice Omicron želijo namreč zajeziti širjenje okužb. 

Evropa

Velik strah vzbujajo tudi naraščajoči stroški energije v Evropi. Največji plinovod po katerem v Nemčijo teče ruski plin, začel letno vzdrževanje… več tukaj.

Donosnost referenčnih 10-letnih zakladnih zapisov je bila 2,9668 odstotka. Preko noči je torej padla nazaj pod 3 odstotke. Vlagatelji so na Wall Streetu kupili varne zakladnice.

Strahovi glede rasti so, kljub zaskrbljenosti glede omejene ponudbe vplivali tudi na nafto.

Ameriška nafta je padla za 1,14 odstotka na 102,9 doalarja za sod. Nafta brent se je pocenila na 106,04 dolarja za sod

Zlato je bilo nekoliko višje. S promptnim zlatom se je trgovalo po 1.734,6434 dolarja za unčo.

Stanje na Wall Stretu včeraj

Ameriški borzni indeksi so padli. Nasdaq naj bi prekinil svoj petdnevni niz rasti. Navzdol ga vlečejo močni padci težkokategornikov kot je Apple Inc., Microsoft Corp. in Amazon.com Inc… več tukaj.

Vir Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: