Gazprom v prvi polovici marca povečal pretok plina v Evropo

Dobave plina Gazprom-a v Evropo so bile v prvi polovici marca v dnevnem povprečju za 6,5 ​​odstotka višje kot februarja. Podatke je na podlagi podatkov o dnevnih pošiljkah prek Turčije in Ukrajine uzračunal Reuters.

Od lani ruski plin v Evropo ne prihaja več po plinovodih Jamal-Evropa in Severni tok, temveč le še prek Turčije in Ukrajine, po plinovodih Turški tok in Družba.

V prvih 15 dneh marca je po teh poteh v Evropo v povprečju prišlo 71,9 milijona kubičnih metrov ruskega plina na dan, februarja pa povprečno 67,5 milijona kubičnih metrov na dan, je izračunal Reuters.

V prvi polovici marca je bilo skupaj dobavljenih 1,08 milijarde kubičnih metrov. Skozi Turčijo je šlo približno 455 milijonov kubičnih metrov – 30,3 milijona na dan. Skozi Ukrajino je šlo 623 milijonov – 41,6 milijona na dan.

Dobave v prvi polovici marca so bile še vedno precej šibkejše kot decembra. Gazprom je takrat dobavil povprečno 81,9 milijona kubičnih metrov na dan.

Od začetka leta je Gazprom po izračunih Reutersa v Evropo skupno dobavil 4,8 milijarde kubičnih metrov plina.

Lani je Rusija v Evropo po različnih poteh dostavila okoli 62 milijard kubičnih metrov plina.

Izračuni temeljijo na Gazpromovih podatkih o dnevnih dobavah prek Ukrajine in podatkih Evropske mreže operaterjev prenosnih omrežij (ENTSOG), ugotavlja Reuters in dodaja, da je rusko podjetje izvozna poročila prenehalo objavljati v začetku leta.

Podjetje se ni odzvalo na prošnjo za komentar številk.

Ruski izvoz v države izven Skupnosti neodvisnih držav (SND), vključno s Kitajsko in Turčijo, se je lani po lastnih podatkih Gazproma zmanjšal za skoraj 46 odstotkov, na 100,9 milijarde kubičnih metrov.

Foto: Pexels Biznis.24

By A.K.

Komentar: