Evropa razkrinkala in aretirala ruske vohune

Evropa razkrinkala in aretirala ruske vohune. Države v Skandinaviji namreč vse pogosteje odkrivajo državljane, vpletene v rusko vohunjenje. Dva vojaška helikopterja sta razbila mir v predmestju Stockholma in preletela zasebno hišo v zaspanem kraju Kil. Stekla je odmevna akcija na švedski par, obtožen vohunjenja za Rusijo.

V raciji so ujeli par v poznih 50-ih. Obtožena sta izdajanja zaupnih komercialnih informacij ruski vojaški obveščevalni agenciji GRU. Obtožbe zanikata.

Istega tedna se je v Stockholmu začel pozorno spremljan sodni primer, ki vključuje brata, obtožena posredovanja uradnih skrivnosti švedskih varnostnih agencij GRU. Obtožbe tudi ona dva zanikata.

Oba primera sta prišla na nacionalne naslovnice in pretresla švedske državljane.

Norveška

V drugi raciji, v sosednji Norveški, so nedavno aretirali moškega, saj verjamejo, da je častnik GRU, na poti na fakulteto. Deloval je pod lažno identiteto kot brazilski akademik.

Na Nizozemskem je bil pred kratkim razkrit tudi tajni ruski operater.

Vsi ti primeri kažejo na premik v načinu, kako evropske države obravnavajo protiobveščevalne operacije: manj pometanja primerov pod preprogo in več pretresov in pregonov, ugotavljajo strokovnjaki.

Zdi se, da je cilj opozoriti evropske državljane na grožnje, s katerimi se soočajo in klicati Moskvo. Zaradi slednjega bo ruski predsednik Vladimir Putin težje zanikal dejanja svojih obveščevalnih agencij.

“Evrope s subtilnimi signali proti Rusiji ni več,” je dejala Carolina Angelis. Angelis je nekdanja analitičarka švedske obveščevalne službe, ki je kasneje ustanovila varnostno svetovalno podjetje.

Estonija prednjači po obsodbah

Nedavno poročilo raziskovalcev švedske Agencije za obrambne raziskave, ki preučuje pravne primere v zvezi z vohunjenjem, ki ga podpira država, v Evropi v desetletju do leta 2021, je pokazalo, da so tri baltske države, Estonija, Latvija in Litva, predstavljale skoraj dve tretjini obsodb. Samo Estonija je bila odgovorna za polovico vseh.

Po oceni raziskovalcev to ni imelo veliko opraviti s tem, da so baltske države tarče obveščevalnih služb. Nasprotno, to je jasen pokazatelj njihove želje, da pokažejo, kako resnična je vohunska grožnja (predvsem iz Rusije, v manjši meri tudi Kitajske) in pokažejo svojo sposobnost ujeti in obsoditi vohune.

Estonija

Odmevni estonski pregon vključuje pregon estonskega vojaka Denisa Metsavasa&. Slednjega je vodja obrambnih sil baltske države na tiskovni konferenci leta 2018 imenoval in označil za izdajalca.

Zdi se, da je v desetletju, ki ga pokriva švedsko poročilo je predvsem Rusija bolj agresivno vohunila za svojimi evropskimi sosedami. Po besedah ​​Michaela Jonssona, enega od piscev poročila, je to spodbudilo razpravo med tarčnimi državami o tem, kako odkrito naj se spopadejo s poskusi vohunjenja Moskve.

Koncept bolj vidne protiobveščevalne strategije se je začel uveljavljati, je prepričan Jonsson. Nedavne aretacije na Norveškem in Švedskem, kot tudi obsodba švedskega svetovalca zaradi vohunjenja za Ruse leta 2021, so najbolje v tem kontekstu najbolj vidne, je dodal.

Skandinavija je trenutno varnostna vroča točka: Švedska in Finska iščeta poskuse nadzora ali preprečitve pristopa obeh držav k Natu. Norveška je medtem zaradi integritete svoje naftne in plinske infrastrukture po nedavni sabotaži plinovodov Severni tok pod Baltskim morjem še posebej zaskrbljena.

Tudi na Norveškem zdaj poteka vrsta sojenj proti Rusom, obtoženim letenja brezpilotnih letal, opremljenih s kamero, nad nordijsko državo. Slednje je v nasprotju z norveško zakonodajo, ki Rusom to izrecno prepoveduje.

“Naša razlaga je, da je postopoma več evropskih varnostnih služb ugotovilo, da je ‘estonski pristop’ prava pot,” je dejal Jonsson.

Vir

By A.K.

Komentar: