Evropa za popoln prehod na obnovljive vire do 2040 potrebuje 2 bilijona evrov

Nova študija, objavljena s strani Potsdamskega inštituta za raziskave podnebnih vplivov, je razkrila, da bi lahko Evropa do leta 2040 na področju energetike postala samozadostna, in sicer z naložbami v višini približno 2 bilijona evrov v obnovljive vire energije, kot so sončna in vetrna energija.

Po poročilu bo Evropa do leta 2030 potrebovala letne naložbe v višini 140 milijard evrov, v naslednjem desetletju pa še dodatnih 100 milijard evrov letno. Večina teh sredstev bo šla v kopenske vetrne elektrarne, medtem ko bodo sončna energija, vodik in geotermalni viri služili kot dodatni stebri strategije. Cilj je, da bi do leta 2030 evropske potrebe po električni energiji izhajale izključno iz obnovljivih virov.

Obenem je študija izpostavila, da so evropske države v zadnjem letu porabile 792 milijard evrov za zaščito potrošnikov pred posledicami energetske krize, ki jo je sprožila ruska invazija Ukrajine.

Lani so evropski zakonodajalci potrdili nove cilje za povečanje deleža obnovljivih virov energije. Do leta 2030 mora biti 42,5 odstotka vse energije v EU pridobljene iz obnovljivih virov, kar nadomešča prejšnji cilj 32 odstotkov.

Študija, ki jo je naročila družba Aquila Capital, ena največjih evropskih zasebnih vlagateljev v obnovljive vire energije, je tudi izpostavila potrebo po hitrejši odobritvi projektov, da se zagotovi izpolnitev ciljev. Dodatno je poudarjeno, da bi moral delež obnovljive energije v Evropi rasti za 20 odstotkov letno, da bi do leta 2030 zadostili pričakovanim potrebam po električni energiji.

vir Foto: Pexels Portal24