Evropa zaradi konflikta v Ukrajini skoraj podvojila uvoz orožja

Foto: Freepik

Evropa zaradi konflikta v Ukrajini skoraj podvojila uvoz orožja

V zadnjih letih so evropske države občutno povečale uvoz orožja. Nedavna študija Stockholmskega mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (SIPRI) je namreč razkrila skoraj podvojitev uvoza v obdobju 2019–2023 v primerjavi z leti 2014–2018. Glavni dejavnik za to rast predstavljajo množični prenosi orožja v Ukrajino, ki se sooča z rusko invazijo. Ukrajina je v letih 2022 in 2023 prejela kar 23 odstotkov vsega orožja, uvoženega v Evropo. Omenjeno je znatno prispevalo k skupnemu povečanju evropskega uvoza, in sicer za 94 odstotkov.

Francija in Italija sta v istem obdobju zabeležili tudi opazno povečanje izvoza orožja. Državi sta našli kupce v Evropi, Aziji in na Bližnjem vzhodu. Kljub temu je svetovni obseg mednarodnih prenosov orožja med letoma 2014–2018 in 2019–2023 rahlo upadel, in sicer za 3,3 odstotka. Podatek prihaja kot presenečenje glede na trenutne geopolitične napetosti, vključno s konflikti v Ukrajini in Gazi.

ZDA ostajajo glavni vir uvoza orožja v Evropo. ZDA predstavljajo 55 odstotkov vsega uvoza v obdobju 2019–2023, kar 35 odstotno v primerjavi s prejšnjim obdobjem. Poleg ZDA sta pomembni izvoznici orožja v evropske države tudi Nemčija in Francija, pri čemer predstavljata 6,4 odstotka in 4,6 odstotka evropskega uvoza orožja.

Direktor SIPRI Dan Smith je pojasnil: “Številni dejavniki oblikujejo odločitve evropskih držav Nata o uvozu iz ZDA, vključno s ciljem ohranjanja čezatlantskih odnosov poleg bolj tehničnih, vojaških in stroškovnih vprašanj. Če se čezatlantski odnosi v prihodnjih letih spremenijo, se lahko spremenijo tudi politike nabave orožja evropskih držav.”

Naslednji največji podpornici za ZDA sta bili Nemčija (6,4 odstotka) in Francija (4,6 odstotka).

Porast francoskega izvoza orožja

ZDA in Francija so v obdobju med leti 2019 in 2023 utrdili svojo prevlado v svetovnem izvozu orožja. ZDA so svoj izvoz tako povečale za 17 odstotkov. Francija je svoj izvoz v istem času povečala za 47 odstotkov. ZDA so bile odgovorne za 42 odstotkov celotnega svetovnega izvoza orožja. Orožje izvažajo v 107 držav, kar je največ med vsemi večjimi izvozniki. Francoski porast izvoza orožja je bil večinoma posledica dobave bojnih letal državam kot so Indija, Katar in Egipt.

Francija je v svetovnem merilu prehitela Rusijo in se uvrstila na drugo mesto med največjimi izvozniki orožja. Ruski izvoz je medtem v istem obdobju upadel za 53 odstotkov, pri čemer se je število držav, v katere Rusija izvaža, zmanjšalo s 31 leta 2019 na samo 12 leta 2023. Francoski izvoz orožja se je najbolj osredotočil na Azijo in Oceanijo (42 odstotkov) ter Bližnji vzhod (34 odstotkov). Indija je pri seldnjem prejela skoraj 30 odstotkov vsega francoskega izvoza orožja in ostala največja uvoznica orožja na svetu v tem obdobju, kljub temu da je Rusija ostala njen glavni dobavitelj.

Katarina Đokić, raziskovalka pri SIPRI, je izpostavila, da Francija izkorišča svetovno povpraševanje po orožju za spodbujanje svoje obrambne industrije, še posebej pri prodaji bojnih letal zunaj Evrope. Medtem so druge države, vključno z Italijo, ki je izvoz orožja povečala za 86 odstotkov, in Južno Korejo, z 12 odstotnim povečanjem, zabeležile pomembno rast izvoza orožja. Po drugi strani je Kitajska doživela 5,3 odstotni upad izvoza orožja. Nemčija in Združeno kraljestvo sta zabeležila 14 odstotni padec, Španija 2,2 odstotni, Izrael pa 25 odstotni.

Komu Evropa prodaja orožje?

ZDA in Zahodna Evropa so skupaj predstavljale 72 odstotkov svetovnega izvoza orožja v obdobju 2019–2023, s tem, da je bila Evropa sama odgovorna za približno tretjino svetovnega izvoza, vključno z obsežnimi dostavami orožja izven regije. Med desetimi največjimi izvozniki orožja na svetu je bilo pet evropskih držav, brez Rusije: Francija na drugem mestu, Nemčija na petem, Italija na šestem, Združeno kraljestvo na sedmem in Španija na osmem mestu, z Nizozemsko tik za prvo deseterico na dvanajstem mestu.

Približno 30 odstotkov vseh mednarodnih prenosov orožja je bilo namenjenih Bližnjemu vzhodu, s Savdsko Arabijo, Katarjem in Egiptom kot največjimi kupci v tej regiji. Večino uvoza orožja v Bližnji vzhod so zagotovile ZDA, ki so prispevale 52 odstotkov, sledile so Francija z 12 odstotki, Italija z 10 in Nemčija s 7,1 odstotka.

Glavne uvoznice orožja v obdobju 2019–2023 so bile Indija, Savdska Arabija in Katar. Sledi Ukrajina, ki je med letoma 2022 in 2023 prejela obsežne transferje orožja iz več kot 30 držav. ZDA in Nemčija so bile glavni dobavitelji orožja Izraelu, ki je prispeval 69 odstotkov oziroma 30 odstotkov Izraelovega uvoza.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik