Evropejci podpirajo EU ukrepe za reševanje energetske krize

Nova uradna raziskava, ki jo je objavil Eurobarometer, razkriva, da Evropski državljani močno podpirajo ukrepe Evropske unije (EU), ki so bili sprejeti v zadnjem letu, da bi zaščitili potrošnike in podjetja pred nestanovitnimi cenami energije. Poleg tega so Evropejci tudi izrazili svojo odobravanje za ukrepe EU na področju energetske varnosti, zelenega prehoda ter konkurenčnosti v tehnološki industriji. Raziskava je prav tako pokazala trdno podporo EU Ukrajini v njenih prizadevanjih proti ruski invaziji.

Vojna v Ukrajini in energetska kriza sta negativno vplivali na okrevanje EU po pandemiji, upočasnili prizadevanja za spodbujanje gospodarstva, povzročili povečanje stroškov in poslabšali inflacijo.

Skupaj 87 odstotkov anketirancev je poudarilo pomen ukrepov za omejitev naraščajočih cen energije za potrošnike in podjetja, pri čemer jih je 86 odstotkov izrazilo podporo trajnostni rabi naravnih virov in 76 odstotkov poudarilo potrebo po krepljenju odpornosti gospodarstva EU.

Evropska komisija je objavila tudi zmanjšanje svoje gospodarske napovedi za letošnjo leto z 1 odstotka na 0,8 odstotka ter to pripisala visokim cenam blaga in storitev, ki presegajo pričakovanja.

Glede prihodnjih ukrepov 85 odstotkov Evropejcev verjame, da bi morala EU povečati proizvodnjo čistih tehnologij za izboljšanje konkurenčnosti na svetovnem prizorišču, 79 odstotkov pa podpira uvedbo ukrepov za zmanjšanje porabe energije.

Anketa je tudi razkrila, da večina Evropejcev želi, da EU še naprej podpira Ukrajino pred rusko invazijo. Kar 71 odstotkov državljanov EU podpira gospodarske sankcije proti Rusiji, medtem ko si 65 odstotkov želi, da bi Ukrajina postala del evropskega enotnega trga. Ukrajina sama aktivno stremi k pridružitvi EU in njenemu enotnemu trgu ter je marca 2022 pridobila status kandidatke.

Foto: Pexels

Portal24