Evropska komisija: Apple krši zakon EU o digitalnih trgih

ByMiha Kovač

24. junija, 2024 ,
Apple [Foto: Pixabay]

Evropska komisija: Apple krši zakon EU o digitalnih trgih

Evropska komisija je poslala predhodne ugotovitve podjetju Apple, v katerih navaja, da tehnološki velikan krši pravila EU o digitalnih trgih (DMA) s svojimi pravili v trgovini App Store. Izvršni direktor EU je poudaril, da Apple preprečuje razvijalcem aplikacij, da bi svobodno usmerjali potrošnike k alternativnim kanalom za vsebino.

Po pravilih DMA, ki so začela veljati marca letos, morajo imeti uporabniki, ki distribuirajo svoje aplikacije prek Applove trgovine, možnost brezplačnega obveščanja strank o cenejših alternativah nakupov in usmerjanja k tem ponudbam. Komisija je ugotovila, da Applovi poslovni pogoji ne dovoljujejo takšnega svobodnega usmerjanja. Namesto tega dovoljujejo le omejeno usmerjanje prek “izhodov povezav”. Slednje pomeni, da lahko razvijalci vključijo povezavo do spletne strani, kjer stranke lahko sklenejo pogodbe.

Evropska komisija je prav tako izrazila zaskrbljenost glede pristojbin, ki jih Apple zaračunava prek App Store. pristojbine naj bi namreč presegle nujno potrebne stroške za pridobivanje novih strank. Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica Komisije, je v izjavi poudarila, da je usmerjanje ključno za manjšo odvisnost razvijalcev od trgovin z aplikacijami vratarjev in za večjo ozaveščenost potrošnikov o boljših ponudbah.

Apple ima zdaj možnost preučiti ugotovitve Komisije in nanje pisno odgovoriti. Če se bodo stališča Komisije potrdila, lahko ta sprejme odločitev o neskladnosti v 12 mesecih od začetka postopka 25. marca.

Tretja preiskava

Poleg tega je Komisija sprožila tretjo preiskavo neskladnosti zoper podjetje Big Tech, in sicer zaradi bojazni, da nove pogodbene zahteve podjetja za ustvarjalce aplikacij in trgovine z aplikacijami tretjih oseb – vključno z novo Applovo “Core Technology Fee” – niso v skladu z njegovimi obveznostmi. Med drugim bo preverila, ali je pristojbina za osnovno tehnologijo, po kateri morajo razvijalci aplikacij tretjih oseb plačati 0,50 € na nameščeno aplikacijo, skladna z DMA.

Apple je v izjavi za Euronews dejal, da je že uvedel številne spremembe za uskladitev z DMA. Podjetje je prepričano, da je njihov načrt skladen z zakonodajo. Menijo tudi, da bi več kot 99 odstotkov ustvarjalcev Applu plačalo enake ali manjše nadomestilo po novih poslovnih pogojih. Dodali so, da bodo še naprej sodelovali z Evropsko komisijo.

Poleg Appla je Komisija v okviru DMA imenovala še pet drugih vratarjev: Alphabet, Amazon, ByteDance, Meta in Microsoft. Marca je izvršni direktor začel preiskave neskladnosti pravil Alphabetovih in Applovih pravil ter Metinega modela plačila ali soglasja.

V primeru kršitve se podjetjem grozi globa v višini do 10 odstotkov celotnega svetovnega prometa vrata

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay