Evropska komisija bo objavila priporočila o gospodarskih reformah

Evropska komisija bo prihodnji teden predstavila spomladanski paket evropskega semestra. V Bruslju  namreč zaseda več ministrskih svetov, v Evropskem parlamentu pa več odborov.

V sredo bo evropska komisija objavila spomladanski paket evropskega semestra, ki vsebuje priporočila državam članicam glede gospodarskih reform in smernice fiskalne politike.

Komisija bo objavila tudi rezultate analiz makroekonomskih razmer v državah članicah, ki imajo makroekonomska neravnovesja.

Komisija bi se morala odločiti tudi ali bo predlagala začetek postopkov v zvezi s čezmernim primanjkljajem na podlagi dejanskih podatkov za leto 2022, ob upoštevanju zlasti skladnosti s fiskalnimi priporočili za posamezne države.

V ponedeljek se v Bruslju sestajajo ministri za zunanje zadeve držav članic. Pogovarjali se bodo o ruski agresiji na Ukrajino in razmerah na Afriškem rogu. Predvidena je tudi razprava o Zahodnem Balkanu, nato bodo imeli vodje diplomacij članic EU delovno kosilo s kolegi iz šestih držav Zahodnega Balkana.

Naslednji dan, v torek, se sestanejo obrambni ministri, da bi razpravljali o podpori EU Ukrajini. Med kosilom se bo ministrom pridružil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

V ponedeljek in torek se bodo sestali tudi ministri, pristojni za politiko konkurence.

Ministri, pristojni za trgovino, se sestanejo v četrtek, da bi razpravljali o trgovinskih odnosih med EU in ZDA ter EU in Kitajsko.

Evropski parlament prihodnji teden dela v Bruslju, kjer zasedajo številni parlamentarni odbori.

vir Foto: Pexels Portal24

Ne spreglejte…

G7: Za umetno inteligenco, potrebujemo mednarodne standarde

Voditelji držav skupine G7 so pozvali k razvoju in sprejetju mednarodnih tehničnih standardov za zanesljivo umetno inteligenco. Zakonodajalci najbogatejših demokracij sveta se namreč osredotočajo na novo tehnologijo.

Voditelji so na srečanju na vrhu v Hirošimi priznali, da se lahko pristopi k doseganju “skupne vizije in cilja zaupanja vredne umetne inteligence razlikujejo”. V izjavi so dejali, da mora “upravljanje digitalnega gospodarstva še naprej biti skladno z našimi skupnimi demokratičnimi vrednotami”… več tukaj.