Evropska komisija bo uvedla carine na uvoz jajc iz Ukrajine

ByAna Koren

20. junija, 2024 , ,
Jajca [Foto: Pixabay]

Evropska komisija bo uvedla carine na uvoz jajc iz Ukrajine

Evropska komisija bo zaradi izkoriščenih kvot v prihodnjih dveh tednih uvedla carine na uvoz jajc iz Ukrajine, je sporočil tiskovni predstavnik EK. EU je sicer liberalizirala uvoz kmetijskih proizvodov iz Ukrajine, da bi zmanjšala pritisk ruske invazije na ukrajinsko gospodarstvo, poroča Reuters.

Vendar pa je val poceni uvoza zaskrbel evropske kmete in sprožil val protestov. Zato je Komisija že omejila ukrajinske pošiljke perutnine, sladkorja, žita in medu. V torek je Bruselj napovedal uvedbo carin na uvoz ovsa, potem ko so ukrajinski kmetje porabili svoje kvote.

Evropska industrija je izrazila zaskrbljenost, da cenejši uvoz iz Ukrajine preprečuje okrevanje proizvodnje po krizi, ki jo je povzročila ptičja gripa. Evropski uvoz jajc iz Ukrajine je lani poskočil za 75 odstotkov, trend rasti pa se je nadaljeval tudi v začetku leta 2024, kažejo evropski podatki.

Ukrajina je danes glavni dobavitelj jajc v EU. Ukrajinsko ministrstvo za kmetijstvo ni želelo komentirati napovedi evropskih carin, združenje proizvajalcev pa ni bilo takoj dosegljivo za komentar. Konec maja je Ukrajina sporočila, da bo zaradi izkoriščenih kvot do konca leta prepovedala izvoz sladkorja v EU.

Ne spreglejte…

ZDA: Vsa naročila za sisteme Patriot zamrznjena, vse gre v Ukrajino

Ameriška vlada je pripravljena zamrzniti vsa odprta naročila za sisteme zračne obrambe Patriot in prestrezne rakete, dokler Ukrajina ne bo imela dovolj teh sredstev, da se lahko brani pred ruskimi zračnimi napadi. Prejšnji teden se je ameriški predsednik Joe Biden v Italiji zavezal, da bo Ukrajini dostavil dodatne sisteme zračne obrambe, vključno z baterijami Patriot.

Ukrajina je te zahtevala po stopnjevanju ruskih raketnih napadov na svoje elektrarne. Biden je dejal, da se je pet držav strinjalo, da pošljejo Patriot in druge sisteme zračne obrambe v Ukrajino. Države, ki pričakujejo dobavo ameriških sistemov, bodo morale počakati, saj bo vse, kar obstaja, najprej poslano v Ukrajino… več tukaj.

Portal24; Foto: Pixabay