Evropska komisija Microsoft obtožila kršenja protimonopolnih pravil EU

ByMiha Kovač

25. junija, 2024 ,
Računalnik [Foto: Pixabay]

Evropska komisija Microsoft obtožila kršenja protimonopolnih pravil EU

Evropska komisija je v uradni ‘izjavi o nasprotovanju’ navedla, da je Microsoft s povezovanjem svoje aplikacije Teams s paketoma za produktivnost Office 365 in Microsoft 365 kršil protimonopolna pravila EU. Izjava sledi skoraj leto dni trajajoči preiskavi, med katero je tehnološki velikan priznal, da bo prizadeval za “obravnavo preostalih pomislekov Komisije,” poroča Euractiv.

Teams je orodje za komunikacijo in sodelovanje, medtem ko sta Office 365 in Microsoft 365 celovita programska paketa za produktivnost, ki vključujeta aplikacije, kot so Word, Excel in Outlook za podjetja.

Evropska komisija je v sporočilu za javnost zapisala, da dobavitelji poslovne programske opreme, kot je Microsoft, ponujajo programsko opremo kot storitev (SaaS) na svojih lastnih platformah v oblaku. Slednje novim podjetjem omogoča, da ponujajo rešitve SaaS, strankam pa uporabo različne programske opreme različnih ponudnikov. Microsoft pa številne vrste programske opreme združuje v enem paketu.

Ko so Teams predstavili, ga je Microsoft vključil v svoje poslovne pakete Office 365 in Microsoft 365, kar po mnenju Komisije daje Teams neupravičeno prednost pred konkurenti.

Neupravičena prednost?

Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica Komisije, pristojna za politiko konkurence, je dejala, da je izvršni organ EU zaskrbljen, da “Microsoft morda daje svojemu lastnemu komunikacijskemu izdelku Teams neupravičeno prednost pred konkurenti, tako da ga povezuje s svojimi priljubljenimi paketi produktivnosti za podjetja.” To bi lahko oviralo konkurenco in inovacije ter škodovalo strankam v Evropskem gospodarskem prostoru, je navedeno v sporočilu za javnost.

Če bi bile te prakse potrjene, bi kršile Pogodbo o delovanju Evropske unije (PDEU), ki prepoveduje zlorabo prevladujočega položaja na trgu.

Brad Smith, podpredsednik in predsednik Microsofta, je za Euractiv povedal, da podjetje resno jemlje oceno Komisije: “Ker smo razdružili ekipe in sprejeli začetne korake interoperabilnosti, cenimo dodatno jasnost, ki smo jo danes zagotovili, in si bomo prizadevali najti rešitve za obravnavo preostalih pomislekov Komisije.”

Po začetku postopka julija 2023 je Microsoft naredil spremembe, da bi ponudil nekatere pakete brez Teams. Komisija ugotovila, da so te spremembe nezadostne in je zahtevala več ukrepov za ponovno vzpostavitev konkurence.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Pixabay