Evropska komisija predlaga omilitev zahtev in ohranitev subvencij za kmete

ByA.K.

31. januarja, 2024 , , ,
Foto: Portal24 (AI)

Evropska komisija predlaga omilitev zahtev za zeleno kmetovanje in ohranitev subvencij za kmete

Evropska komisija uradno predstavila svoj predlog za omilitev zahtev glede zelenega kmetovanja v okviru skupne kmetijske politike (SKP) Evropske unije. Hkrati so ohranili polno raven subvencij za kmete. Komisija je tako odgovorila na skrbi in pomisleke francoskih kmetov, ki so opozarjali, da trenutna pravila povzročajo izgubo dohodka.

Predlagana stabilizacijska ukrepa naj bi pomagala ublažiti pritisk na evropske kmete, ki se srečujejo z veliko negotovostjo. Izvršni podpredsednik Komisije Maroš Šefčovič je ob predstavitvi pobude dejal: “S tem stabilizacijskim ukrepom lahko pomagamo ublažiti pritisk, za katerega vemo, da ga čutijo naši kmetje, da bi zagotovili, da lahko ostanejo ekonomsko sposobni v teh časih velike negotovosti.”

Ključna sprememba, ki jo predlaga Komisija, je povezana z zahtevo, da morajo kmetje od leta 2023 4 odstotke svojih zemljišč nameniti biotski raznovrstnosti in zaščiti krajine, če želijo prejemati kmetijske subvencije EU. Komisija je že leta 2023 zaradi motenj na trgu, ki jih je povzročila ruska invazija na Ukrajino, začasno ustavila izvajanje zahteve po neobdelanih zemljiščih. Nova izjema, ki jo predlagajo, bo omejena na leto 2024 in bo kmetom omogočila pridelavo poljščin, ki vežejo dušik, na območjih, ki bi morala ostati v prahi, hkrati pa bodo še vedno upravičeni do neposrednih subvencij. Kmetje bodo lahko med zaporednimi sajenji izbrali tudi saditev drugih hitro rastočih poljščin – znanih kot vmesni posevki – pod pogojem, da jih gojijo brez uporabe pesticidov, s čimer bi ohranili okoljske cilje SKP.

Zavezani izboljšanju biotske raznovrstnosti in vlaganju v zdravje tal

Šefčovič je poudaril pomen ohranjanja biotske raznovrstnosti in zdravja tal. Dejal je: “Ostajamo zavezani izboljšanju biotske raznovrstnosti in vlaganju v zdravje tal, ker je narava varovalka pred naravnimi nesrečami in ker je narava pomembna za zdravje, delovna mesta in celotno gospodarstvo.”

Predlagano odstopanje zdaj čaka na odobritev držav članic, in ko bo odobreno, se bo lahko uporabljalo retroaktivno od januarja 2024. Kmetijski ministri EU so že od avgusta razpravljali o možnosti podaljšanja lanske izjeme do leta 2024. Izvršna oblast EU se je tem prizadevanjem sprva upirala. Trdili so, da bi bilo nadaljnje odstopanje pravno neizvedljivo. Nenadna sprememba mnenja v komisiji sledi protestom kmetov širom Evrope.

Reakcije na predlog Komisije so različne. Medtem ko so nekateri pozdravili odločitev kot korak k razbremenitvi kmetov, so drugi izrazili zaskrbljenost, da bo omilitev pravil škodovala okolju. Belgijski premier Alexander De Croo je pozdravil odločitev in pozval k zmanjšanju upravnih bremen, ki jih nalaga Evropa. Nevladna organizacija Birdlife Europe pa je odločitev označila za “sramotno”. Odločitev so povezali s interesi kemične industrije ter protiokoljsko ideologijo.

vir; Foto: Portal24 (AI)