Evropska komisija preučuje zakon, ki bi lahko ogrozil neodvisnost slovaške RTV

Robert Fico, slovaški premier [Foto: Evropska unija/Wikimedia Commons]

Evropska komisija preučuje zakon, ki bi lahko ogrozil neodvisnost slovaške RTV

Evropska komisija je sporočila, da preučuje nedavne zakonodajne spremembe, ki jih je slovaški parlament sprejel v četrtek in čakajo na odobritev predsednika. Te spremembe zadevajo slovaško javno radiotelevizijo RTVS, kar povzroča zaskrbljenost glede vpliva zakona na svobodo medijev.

Načrti slovaške vlade za reformo javne radiotelevizije so naleteli na kritike, predvsem zaradi skrbi za neodvisnost javne radiotelevizije. Predvideni državni nadzor naj bi bil v nasprotju z direktivo EU o svobodi medijev. Tiskovni predstavnik Evropske komisije je za Euractiv Slovakia povedal: »Komisija analizira zakon in pozorno spremljamo razvoj. Predsednik mora še podpisati zakon, čeprav ga lahko vladajoča večina v parlamentu zlahka preglasi.«

Na vprašanje o morebitnih posledicah za Slovaško je tiskovni predstavnik Komisije poudaril, da “javne radiotelevizije morda nikoli ne bodo spremenjene v vladne radiotelevizije”. Dodal je, da so v zakonu o svobodi medijev predlagali močne varovalke za neodvisnost in stabilno financiranje javnih medijev. Komisija bo razmere na Slovaškem pozorno spremljala kot del poročila o vladavini prava, razvoj dogodkov pa bo odražen v naslednjem poročilu o vladavini prava za leto 2024.

RTVS bo prenehala obstajati v sedanji obliki in jo bo nadomestila nova institucija, imenovana Slovaška televizija in radio (STVR). Nova zakonodaja bo spremenila postopek izbire nadzornega sveta RTVS. Vlada je obtožila trenutni svet pristranskosti in neupoštevanja mnenj, za katera meni, da so “zunaj mainstreama”.

Skupaj z RTVS bo mandat predčasno končal dosedanji prvi mož javnega zavoda Ljuboš Machaj. Za njegov položaj bo zadolžen preoblikovan devetčlanski svet, ki ga bosta zdaj imenovala ministrstvo za kulturo in parlament. Machaj je sprejetje zakona opisal kot “črn dan za neodvisno javno radiotelevizijo, medije in civilno družbo na Slovaškem.”

Reformo so že prej kritizirali Evropska komisija, Svet Evrope in organizacije za svobodo medijev. Vodilna opozicijska stranka Napredna Slovaška (PS) je napovedala, da bo zakon o RTVS izpodbijala na ustavnem sodišču.

[Vir: Euractiv]; Foto: Evropska unija/Wikimedia Common; Portal24