Evropska komisija ustanavlja Urad za umetno inteligenco

ByAna Koren

29. maja, 2024 ,
Umetna inteligenca [Foto: Pexels]

Evropska komisija ustanavlja Urad za umetno inteligenco

Evropska komisija je danes objavila ustanovitev Urada za umetno inteligenco (AI), ki bo prvi na svetu postavil globalni standard za regulacijo umetne inteligence. Svet Evropske unije je 21. maja potrdil Zakon o umetni inteligenci, ki je bil izglasovan 13. marca v Evropskem parlamentu.

Zakon, ki je prvi tovrstni na svetu, si prizadeva za spodbujanje razvoja in sprejemanja varnih in zanesljivih sistemov umetne inteligence na enotnem trgu EU. Poleg tega zagotavlja spoštovanje temeljnih pravic državljanov EU ter spodbuja naložbe in inovacije na področju umetne inteligence v Evropi. Veljal bo samo za področja, ki jih zajema zakonodaja EU, z izjemami za sisteme, ki se uporabljajo izključno v vojaške in obrambne namene ter v raziskovalne namene.

Nova pisarna v Bruslju bo zaposlovala 140 strokovnjakov s področja tehnologije, prava in ekonomije. “Urad bo spodbujal evropski ekosistem inovativne umetne inteligence, ki je konkurenčen in spoštuje pravila in vrednote EU,” je dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Kakšne bodo naloge

Naloga Urada za umetno inteligenco bo omogočiti prihodnji razvoj in uporabo umetne inteligence, tako da ustvarja družbene in gospodarske koristi ter inovacije, hkrati pa omejuje tveganja. Umetna inteligenca nesprejemljivega tveganja vključuje shranjevanje fotografij obrazov z interneta ali posnetkov nadzornih kamer, prepoznavanje čustev na delovnem mestu in v šolah, družbeno točkovanje ter množični nadzor, kot na Kitajskem, ter napovedno policijsko ukrepanje, ki temelji zgolj na profiliranju osebe. Državljani bodo lahko vložili pritožbe zoper sisteme AI, ki ogrožajo njihove pravice.

Posebna pravila bodo veljala za zmogljive sisteme, kot je ChatGPT podjetja Open AI. Urad za umetno inteligenco bo v sodelovanju z državami članicami nadzoroval uporabo pravil po vsej Uniji. Sodeloval bo pri preiskavah v primeru kršitev zakona o umetni inteligenci in odločal o sankcijah proti storilcem.

S tem korakom si Evropska unija prizadeva postati vodilna sila v svetu na področju regulacije umetne inteligence, kar bo zagotovilo, da bodo evropske vrednote in pravila vodilo pri razvoju in uporabi umetne inteligence globalno.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels