Evropska komisija zaradi zavajajočih trditev o okolju preiskuje letalske družbe

Letališče [Foto: Pexels]

Evropska komisija zaradi zavajajočih trditev o okolju preiskuje letalske družbe

Evropska komisija je v sodelovanju z belgijskimi, nizozemskimi, norveškimi in španskimi regulatorji sprožila preiskavo proti 20 letalskim prevoznikom zaradi domnevnega zavajanja potrošnikov z netočnimi trditvami o okoljskem vplivu njihovih letov. To preiskavo je sprožilo evropsko krovno združenje za varstvo potrošnikov (BEUC), ki je junija lani prijavilo 17 letalskih prevoznikov Bruslju.

Postopek je izjemen primer nadzora nad trditvami podjetij o svojem okoljskem vplivu, saj vse več potrošnikov postaja občutljivih na okoljske vprašanja. Letalska industrija je znana po svojem znatnem prispevku k globalnemu odtisu CO2, zaradi česar je verodostojnost njenih trditev o trajnosti še posebej pomembna.

Po navedbah BEUC so letalski prevozniki v svojih marketinških sporočilih uporabljali zavajajoče in morda nepoštene prakse, ki kršijo evropske predpise. Evropska komisija je potrdila, da je zaznala potrebo po preiskavi, vendar ni želela razkriti, kateri prevozniki so pod drobnogledom, saj je preiskava še v preliminarni fazi.

Med imenovanimi tudi priznana imena

Med podjetji, ki jih je BEUC imenoval v svoji prijavi, so priznane letalske družbe, kot so Air France, KLM, Lufthansa, Ryanair, SAS, SWISS, TAP, Volotea, Vueling in Wizz Air. Te družbe so priljubljene izbire za evropske potnike in igrajo ključno vlogo v letalskem sektorju.

V izjavi BEUC je bilo navedeno tudi, da so aplikacijo za preiskavo podprla potrošniška združenja iz širokega spektra držav, vključno z Avstrijo, Belgijo, Bolgarijo, Dansko, Francijo, Finsko, Grčijo, Madžarsko, Italijo, Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Portugalsko, Slovaško, Slovenijo, Španijo, Švedsko in Švico. To poudarja široko evropsko zaskrbljenost glede te problematike.

Air France in njena nizozemska podružnica KLM, skupaj z Lufthanso in ostalimi člani nemške letalske skupine, kot so Brussels Airlines, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti in Eurowings, so potrdili, da so bili obveščeni o preiskavi. Portugalski TAP, čeprav ni neposredno potrdil vpletenosti v preiskavo, se je skliceval na izjavo transportnega združenja A4E, ki je poudarilo pomen jasnih informacij o trajnosti, vendar je opozorilo na različne predpise znotraj EU, ki so še vedno v fazi izdelave.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels