Evropska komisija zmanjšala dovoljeno količino arzena v hrani

ByAna Koren

3. marca, 2023

Evropska komisija zmanjšala dovoljeno količino arzena v hrani

Evropska komisija je sprejela nova pravila, ki predpisujejo nižje dovoljene količine arzena v živilih. To je korak v uresničevanju evropskega načrta boja proti raku z omejevanjem oziroma izločanjem rakotvornih kemikalij v hrani.

“Danes sprejemamo dodatne ukrepe za nadaljnje zmanjšanje tveganja izpostavljenosti rakotvornim onesnaževalcem iz naše prehranjevalne verige. Naši državljani želijo biti prepričani, da je hrana, ki jo jedo, varna, nova pravila pa so še en dokaz, da standardi varnosti hrane v EU ostaja najvišja na svetu,” je dejala komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides.

Nova pravila znižujejo dovoljeno koncentracijo anorganskega arzena v belem rižu in določajo nove mejne vrednosti za arzen v prehrambenih izdelkih na osnovi riža, otroški hrani, otroški hrani, sadnih sokovih in soli.

Anorganski arzen lahko povzroči raka kože, mehurja in pljuč

Trenutne najvišje dovoljene količine arzena v živilih so bile določene leta 2015 na podlagi mnenja Evropske agencije za varno hrano (EFSA). Slednja pravi, da lahko anorganski arzen povzroča raka na koži, mehurju in pljučih.

Arzen je v nizkih koncentracijah prisoten v kamninah, prsti in podtalnici, pri čemer sta hrana in pitna voda glavni poti izpostavljenosti ljudi.

Industrijski izpusti, kot sta rudarstvo in kurjenje fosilnih goriv, ​​lahko prispevajo k višjim ravnem arzena v okolju, kot tudi uporaba gnojil, sredstev za zaščito lesa, insekticidov ali herbicidov, ki vsebujejo onesnaževalo.

Arzen je zelo razširjen onesnaževalec, ki se pojavlja tako naravno kot kot posledica človekove dejavnosti. Ta metaloid se pojavlja v različnih anorganskih in organskih oblikah.

Anorganske oblike so bolj strupene

Anorganske oblike arzena so bolj strupene v primerjavi z organskim arzenom. Zaradi težav, povezanih z analizo anorganskega arzena v vrsti živilskih izdelkov, so bile najvišje ravni arzena sprva določene samo za riž in izdelke na osnovi riža.

Ko so postale dostopne zanesljive analizne metode, so začeli spremljati prisotnost arzena v žitih, žitnih izdelkih (tudi otrobi in kalčki), sadnih in zelenjavnih sokovih, pitni vodi (tudi ustekleničeni), kavi, suhih čajnih listih, pivu, ribe in morski sadeži, zelenjava, mleko, mlečni izdelki, hrana za dojenčke in majhne otroke, hrana za posebne zdravstvene namene in prehranska dopolnila.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

SDS je danes vložila interpelacijo zoper celotno vlado dr. Roberta Goloba

Stranka SDS je danes vložila interpelacijo zoper celotno vladno ekipo dr. Roberta Goloba. SDS, pod vodstvom Janeza Janše, je danes v parlamentarni postopek vložila interpelacijo o delu in odgovornosti celotne aktualne vlade dr. Roberta Goloba… več tukaj.