Evropska komisija znižala napovedi gospodarske rasti za EU in evrsko območje

ByAna Koren

11. septembra, 2023 , ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Evropska komisija znižala napovedi gospodarske rasti za EU in evrsko območje

Evropska Komisija je objavila posodobljene napovedi gospodarske rasti za Evropsko unijo (EU) in evrsko območje, ki kažejo na zmanjšanje pričakovane rasti za leto 2023 in 2024. Po teh novih projekcijah bo gospodarska rast za letošnje leto v EU znašala 0,8 odstotka, kar je nižje od prejšnje napovedi, 1,0 odstotka, medtem ko bo za evrsko območje tudi pričakovana rast ostala pri 0,8 odstotka, a nižja od prejšnjih 1,1 odstotka.

Prav tako so se zmanjšale napovedi za leto 2024, saj Komisija sedaj pričakuje 1,4-odstotno rast za EU in 1,3-odstotno rast za evrsko območje, kar je manj od prejšnjih ocen, ki so znašale 1,7 odstotka in 1,6 odstotka. Napovedi so se zmanjšale kljub padanju cen energentov in izboljšanju razmer na trgu dela.

Glede inflacije so tudi prilagodili napovedi. Za leto 2023 se pričakuje 6,5-odstotna inflacija v EU, kar je manj od prejšnjih napovedi (6,7 odstotka). Za leto 2024 se pričakuje 3,2-odstotna inflacija, kar je rahlo višje od prejšnjih 3,1 odstotka.

Napoved za Nemčijo

Napovedi za Nemčijo, ki je eden od ključnih izvoznih trgov, za Slovenijo, so tudi manj optimistične. Poletno poročilo Evropske Komisije kaže, da se bo nemško gospodarstvo letos skrčilo za 0,4 odstotka, kar je večje zmanjšanje od prejšnjih napovedi (0,2 odstotka). To poslabšanje napovedi pripisujejo šibkejši potrošnji in naložbam v gradbeništvu.

Za leto 2024 pa Komisija napoveduje 1,1-odstotno rast nemškega BDP, kar je manj od prvotnih pričakovanj zaradi ohlajanja v gradbeništvu in manj dinamičnih rasti izvoza.

Hkrati se pričakuje, da bo inflacija v Nemčiji letos znašala 6,4 odstotka. Za leto 2024 se napoveduje 2,8-odstotna inflacija, navaja STA.

Geopolitične napetosti in podnebne spremembe ogrožajo napovedi

Evropska Komisija poudarja, da ruska agresija na Ukrajino in druge geopolitične napetosti še naprej predstavljajo vir negotovosti za evropsko gospodarstvo. Poleg tega pa so tudi podnebne spremembe, ki so se kazale v poletnih požarih in poplavah, vplivale na napovedi.

V času, ko se svet sooča z izzivi gospodarske rasti in inflacije ter hkrati z okoljskimi izzivi ostajajo napovedi za prihodnje leto negotove. Evropska Komisija bo natančno spremljala razvoj dogodkov, ki bi lahko vplivali na gospodarske razmere v EU in evrskem območju.

Foto: Pexels

Portal24